Jakby co, to ubezpieczenie na Union.sk znowu działa dla turystów z Polski.
Przez ostatnie kilka lat ubezpieczyciel wymagał podania "Rodné číslo" ale nie puszczał PESEL'a w polskim formacie.
Dodatkowo strona wymagała podania adresu zameldowania na Słowacji.
Teraz obie te rzeczy nie stanowią już blokady nie do obejścia.
https://www.union.sk/poistenie-do-hor/Wybieramy "Poistenie na konkretny pocet dni"
-> otworzy się nowa strona.
Od góry: klikamy Slovensko, wybieramy rodzaj transportu którym podróżujemy (Auto, Autobus, Ina doprava), datę początku i końca podróży (w przypadku wypadu na jeden dzień klikamy dwa razy tą samą datę i Potvrdit), Dovolenka jako cel (w niej zawiera się horska turistika), liczbę osób w poszczególnych przedziałach wiekowych które będą podróżować, Turista + rekreacny sport dla zwykłego chodzenia po znakowanych szlakach
-> Zobrazit ponuku poistenia
Na następnej stronie zostawiamy zaznaczone tylko "Náklady na zásah Horskej záchrannej služby".
To chyba jedyne ubezpieczenie które obecnie Union.sk pozwala kupować przez swoją stronę klientom z Polski.
W przypadku gdy pozostawimy zaznaczone więcej opcji cała umowa i tak zostanie automatycznie zredukowana do opłaty na Horską Zachranną Sluzbę na dalszym etapie.
-> Vyplnit osobne udaje
Na kolejnej stronie: Fizycka osoba, Imię, Nazwisko, Štátna príslušnosť wybieramy Pol'sko, Rodné číslo klikamy Nemám rodné číslo i zamiast PESEL'a wpisujemy swoją datę urodzenia.
Mobilné telefónne číslo - wybieramy kierunkowy +48 Pol'sko i wpisujemy swój numer telefonu.
Adresa trvalého pobytu wybieramy Pol'sko i wpisujemy swój adres (miasto, ulica, numer domu, kod pocztowy)
Korešpondenčná adresa - Je iná ako adresa trvalého pobytu - zaznaczamy tylko gdy nasz adres korespondencyjny jest inny niż adres zamieszkania.
-> Vyplnit cestujucich
Kolejna strona: Ste jednou z poistených osôb? Ano, jeżeli jesteśmy jedną z podróżujących osób.
Dla innych podróżujących wypełniamy tylko imię, nazwisko, datę urodzenia i obywatelstwo (Pol'sko)
-> Potvrdit udaje
Sprawdzamy wszystkie dane i klikamy zgodę na warunki ubezpieczenia("Súhlasím so všeobecnými poistnými podmienkami...") oraz zgodę na komunikację drogą elektroniczną ("Súhlasím so zriadením elektronickej komunikácie").
-> Uzatvorit poistenie
Na następnej stronie dostajemy linki z dokumentami naszej umowy w formacie pdf do pobrania oraz informację że ubezpieczenie zacznie obowiązywać dopiero po jego opłaceniu.
-> Pokracovat
Platba poistného - wybieramy czy chcemy płacić kartą czy przelewem.
-> Zaplatit
Przekierowuje nas na stronę moja.tatrabanka.sk.
I tu bardzo ważna uwaga - przy próbie płatności bezpośrednio z procesu zawierania umowy na Union.sk dwa razy odrzuciło mi płatność ze względu na "brak bezpiecznego podpisu" (próbowałem na dwóch różnych przeglądarkach).
Ale na swojego mail'a dostajemy "Návrh poistnej zmluvy - UniTravel krátkodobé cestovné poistenie numer...".
Tam klikamy "Zaplatit teraz" -> otworzy się "Zabezpečená platba poistného" -> Zaplatit -> przenosi nas na moja.tatrabanka.sk gdzie po wpisaniu danych karty płatność już przechodzi.
W przypadku osoby dorosłej cena ubezpiecznia HZS z limitem kosztów do 50000euro wynosi 0.52euro na osobę na dzień.