Maciej_Zimowski napisał(a):
Cytat:
Jak sie zapytasz telefonu, co to za skała i jak powstała, to telefon odpowie?
Takie informacje mają być w tym systemie
Oj, Waściu, niezła jest z tobą jazda
Kolejny raz pokazujesz swe dyletanctwo, które po prostu wynika ze zwykłej niewiedzy, a starasz się tu wymądrzać.
Jedno odsłonięcie w skałach osadowych, może mieć kilka ławic z różnymi skałami.
W dolinach w wyniku różnych czynników erozyjnych materiał skalny jest ze sobą przemieszany, gdzie obok dolomitu masz wapień, margiel, czy piaskowiec. Podobnie jest w skałach krystalicznych, gdzie drobny materiał tworzy wręcz mozaikę skalna z wymieszania łupków, gnejsów, czy amfibolitów. Rodzajów skał jest cała masa, a ty uważasz, ze aplikacja w telefonie to wskaże. Niezłe jajca
Cytat:
Jak sie zapytasz telefonu, co to za szczyt tam w oddali... o ten po chmurką, to telefon ci odpowie?
Są programy, które tworzą panoramki z dowolnego miejsca i można je wykorzystywać w terenie w połączeniu z aparatem w telefonie.
Chcesz powiedzieć, ze na niewielkim wyświetlaczu telefonu, zdołasz zobaczyć dokładna topografię?... chyba żartujesz. Granie zachodzą jedna na drugą, nierzadko się ze sobą zlewając, gdzie już nieraz, aby być pewnym prawidłowej odpowiedzi, musiałem się posiłkować lornetką, a Waść oczekujesz cudów od telefonu?, szczególnie, gdy będzie chodziło o jakieś, szczegóły topo?
Cytat:
Jak sie zapytasz, jaki to kwiat, to telefon go rozpozna?
Od tego są dziesiątki przewodników książkowych, również do zabrania w teren w formie elektronicznej

Powodzenia
Cytat:
Jak na łańcuchu będzie parę osób, to telefon wyda informację, aby była tylko jedna?
Nie jest to technicznie niemożliwe, park mógłby stworzyć taki system na obleganych szlakach
Będą kamery i z głośników informowani turyści?
Lech napisał(a):
wystarczy posiadać trochę zdolności orientacji w terenie, nieco wyobraźni i zdrowego rozsądku oraz dobrą kondycję fizyczną. Przydaje się też trochę doświadczenia i wiedzy krajoznawczej
Tak, tak
np. każda nauczycielka/nauczyciel, te cechy posiadają

Lech napisał(a):
nie mają żadnego związku z praktycznym prowadzeniem prawdziwych wycieczek górskich
Czym sie różnią prawdziwe, od nieprawdziwych wycieczek górskich?
Prawdziwe, to te, na których organizator nie odpowiada za swych uczestników, bo zasada jest „każdy sobie rzepkę skrobie”?... o ile pamiętam, to jesteś zwolennikiem takowego modelu.
a nie wymądrza się w taki sposób
Ja sie nie wymądrzam, jeno pokazuje twoją błazenadę, gdzie wypowiadasz sie na tematy, o których nie masz pojęcia.
Ja mogę mieć nawet zerową wiedzę "techiczną" o przewodnictwie, natomiast jako klient mam prawo oceny, zadowolenia.
W pełni sie z tym zgadzam. Może podaj, jakieś szczegóły z twego niezadowolenia, jako klienta danego przewodnika. Ale konkrety, a nie aluzję… że komuś się nie podobało.