Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Śr mar 26, 2025 8:09 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 9:32 pm 
Zasłużony

dawid91 napisał(a):
Żeby wstąpić na klubu wysokogórskiego trzeba spełniać jakieś wymagania ?
To zalezy od klubu. W jednych wymagaja jakis doswadczen gorskich czy wspinaczkowych np. listy przejsc a w innych nie. Teraz niestety wymagania zostaly znacznie ograniczone i niektore kluby przyjmuja prawie wszystkich. Musisz sie dowiedziec jak to jest w Twoim klubie. Zadzwon albo wyslij maila. Czy zapytaj na ich forum.

dawid91 napisał(a):
na stronie KW wyczytałem że trzeba mieć rekomendację dwóch członków zwyczajnych.
Kiedys to bylo konieczne. Musialy byc osoby wprowadzajace. Aby sie dostac do KW trzeba bylo juz miec jakies osiagniecia gorskie czy wspinaczkowe. Teraz raczej rekomendacji osob wprowadzajacych kluby nie wymagaja.
Wydaje mi sie, ze te stare zasady byly jednak lepsze. Zeby wstapic do KW trzeba sie bylo najpierw czyms wykazac. Wszystko co powszechne jednak traci troche na jakosci.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 9:39 pm 
Stracony

jigsaw napisał(a):
Wszystko co powszechne jednak traci troche na jakosci.

: Encyklopedia Powszechna
Tygdnik Powszechny
Teatr Powszechny

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 10:20 pm 
Zasłużony

Ta
I jeszcze powszechny obowiazek sluzby wojskowej.
Jak i wojsko traci na jakosci przyjmujac wszystkich jak leci z poboru, tak i KW traca, lagodzac znacznie kryteria przyjmowania. Zatraca sie dawny, w pewnym stopniu elitarny charakter KW. Teraz prawie kazdy moze szastac na lewo i prawo legitymacja klubowa. To nie jest dobre. A nie raz widzialem takich z legitymacjami, ktorzy przynosili klubowi wstyd. Zarowno u nas w kraju jak i czesto zagranica.
Powszechnosc napedzana latwoscia wstapienia do KW dewaluuje stare tradycje. Nazwa Klubu Wysokogorskiego zobowiazywala. Zeby sie tam dostac trzeba sie bylo wczesniej wykazac. A to z kolei potwierdzaly osoby wprowadzajace.
Teraz czesto wystarszy zaplacic skladke, aby dostac legitymacje KW.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 22, 2008 11:20 pm 
Stracony

jigsaw napisał(a):
Wydaje mi sie, ze te stare zasady byly jednak lepsze.

Były do d..y, generowały zwyczajny nepotyzm. Nie mam w rodzinie żadnych tradycji wysokogórskich. Przy takich warunkach nie mógłbym w ogóle wstąpić do klubu. Na szczęście poprostu KW Wa-wa ogłosił kiedyś nabór na kurs i tyle. Klub wysokogórski musi mieć "drzwi otwarte", to nie uczelnia czy WSW.
Na jakiej zasadzie przynosi się wstyd klubowi? Zażygawszy kibel w schronie? Zdarzyło się niejednemu prezesowi... Rozumiem prezesi przynajmniej sprzątają po sobie. Niesprzątających zawsze można z klubu wywalić dyscyplinarnie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:26 am 
Uzależniony ;-)

Cytuj:
Były do d..y, generowały zwyczajny nepotyzm. Nie mam w rodzinie żadnych tradycji wysokogórskich.

Dokładnie . Też nie mam tradycji :D mieszkam na północy i unas króluje morze bardzoo żadko ktoś ze znajomych pojedzie w jakiekolwiek góry .
Cytuj:
Aby sie dostac do KW trzeba bylo juz miec jakies osiagniecia gorskie czy wspinaczkowe.

Ciekawe jak mam te doświadczenie zdobyć na północy . Nie ma mnie kto wprowadzić nawet nie znam kogos kto trzymał line w ręku.
A na stronie Kw widziałem że organizują kursy skałkowe w przyszłości chciałbym na niego iść
Cytuj:
Teraz raczej rekomendacji osob wprowadzajacych kluby nie wymagaja.

na stronie jest napisane ze trzeba mieć

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 4:54 pm 
Stracony

dawid91 napisał(a):
na stronie jest napisane ze trzeba mieć

Nie wszystko co napisane to prawda. Informacja może być już nieaktualna. Teraz raczej takich wymogów nie ma. Zadzwoń i się zapytaj.
dawid91 napisał(a):
Ciekawe jak mam te doświadczenie zdobyć na północy . Nie ma mnie kto wprowadzić nawet nie znam kogos kto trzymał line w ręku.
Teraz już nie musisz.
Ale jak byś musiał to na kursie i potem wspinając się takich ludzi byś poznał.
Miejsce zamieszkania nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Tak robią ludzie w całym kraju. Nie jesteś wyjątkiem.

grubyilysy napisał(a):
Na jakiej zasadzie przynosi się wstyd klubowi?
Ja na ten przykład i nie tylko ja widziałem i słyszałem w Alpach jak zachowywali się członkowie jakiegoś KW w schronie. Była noc. Ludzie już spali przed nocnym wyjściem, a oni nadzierali na całe schronisko ryje próbując załatwić sobie zniżkę na legitymację KW :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 5:00 pm 
Stracony

jigsaw napisał(a):
Zeby sie tam dostac trzeba sie bylo wczesniej wykazac. A to z kolei potwierdzaly osoby wprowadzajace.
Te osoby wprowadzające to już była przesada. Ale wykaz przejść czy doświadczenie turystyczne jednak powinno być wymagane. Jako takie minimum, a nie tylko opłacenie składki.

Ostatnio edytowano Cz paź 23, 2008 5:01 pm przez tomek.l, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:26 pm 
Uzależniony ;-)

Cytuj:
Teraz raczej takich wymogów nie ma. Zadzwoń i się zapytaj.

napisałem mejla
Cytuj:
Miejsce zamieszkania nie ma aż tak wielkiego znaczenia.

napewno jest trudniej niż na południu

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 23, 2008 6:32 pm 
Stracony

dawid91 napisał(a):
napewno jest trudniej niż na południu

Na poludniu mówią ,że na pólnocy jest latwiej.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

A i tak każdy wie ,ze najlepiej jest na zachodzie.

Tytuł:
PostNapisane: So lis 08, 2008 12:31 am 
Nowy

Do KW Bielsko, wystarczy składka (i to jest ok., bo trzeba załatwić pewne formalności), dobra kondycja NIEZBĘDNA, trochę zdrowego rozsądku, duża doza poczucia humoru i dystansu do rzeczywistości mile widziana ;))
Nas nie denerwują/zaskakują/szokują/śmieszą NIE north face'e na szlaku, zakonnice czy ludzie którzy dopiero uczą się gór ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1