Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Śr kwi 23, 2025 8:06 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3627 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 121  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lip 10, 2013 9:21 am 
Uzależniony ;-)

nie - właśnie dlatego tak odpowiedziałem, że nie mam zamiaru się powtarzać. odpowiedź jest w moich wcześniejszych postach i na blogu. tyle z moje strony.

http://wolnezawody.org

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 9:28 am 
Uzależniony ;-)

Cytuj:
Nikt nie słyszał o Macieju Zimowskim i jego akcji..

Chyba jednak "ktoś słyszał" skoro od początku sezonu dostałem kilkanaście telefonów i maili w sprawie TPN. I jak dotąd żadnej skargi, że moje porady okazały się nieskuteczne - takie są realia z moje strony.

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 9:29 am 
Stracony

Oj Zimowski nie irytuj się. Twoje konkrety są takie że płakać się chce. Jeszcze musisz powalczyć trochę i zniesiesz pewne przepisy.

Rozłóż transparenty NIE MA OBOWIĄZKU PRZEWODNICKIEGO W TATRACH!! Koordynator od spraw beznadziejnych w Tatrach Maciej Zimowski.
Na odcinku 100km proponuje co 1km. Myśle że akcja przyniesie jakieś rezultaty bo jak na razie to w Tatrach są marne. Uwierz! Siedząc za biurkiem naprawdę nie wiesz co się dzieje na terenie TPN. To co gdzieś doleci do Ciebie 5/10 to piszesz bzdety tak samo jak i ten drugi Lechu.

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 9:30 am 
Stracony

Maciej_Zimowski napisał(a):
skoro od początku sezonu dostałem kilkanaście telefonów i maili w sprawie TPN.

Tak samo jak hotele z Podhala dzwonią do Ciebie abyś klientów podesłał.
:abovelol: :abovelol: :abovelol: :abovelol: :abovelol: :abovelol: :abovelol:

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 9:51 am 
Uzależniony ;-)

No jeżeli użytkownicy forum więcej i lepiej o mnie niż ja sam o sobie, zapewne też np. co jadłem na obiad i o której godzinie kichnąłem to sorry, ale w temacie telepatia i inne zjawiska nadprzyrodzone dyskutować nie będę.

A poza tym je się nie irytuję, raczej bawię. Słuszne powody do irytacji i obaw mają ci którzy zarabiają na przymusowym świadczeniu swojej "eskorty" po dolinkach, wiedząc na jakich chwiejnych podstawach ten przymus stoi.

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 10:00 am 
Stracony

Maciej_Zimowski napisał(a):
zarabiają na przymusowym świadczeniu swojej "eskorty" po dolinkach, wiedząc na jakich chwiejnych podstawach ten przymus stoi.

Narazie tak jest i cóż zrobić. Musisz wkroczyć do akcji na teren TPN z ulotkami, plakatami. Będzie sukces na pewno!!!

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 10:10 am 
Uzależniony ;-)

Cytuj:
Na razie tak jest i cóż zrobić

Nic nie zrobić - dopóki wszyscy akceptują itd. Nie ma problemu.

Cytuj:
Musisz wkroczyć do akcji na teren TPN z ulotkami, plakatami.

Nie muszę :) Mam inne metody działania.

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 11:33 am 
Stracony

Była kiedyś "falandyzacja prawa", to czas teraz na "rugalizację przepisów turystycznych".

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 11:35 am 
Uzależniony ;-)

Cytuj:
to czas teraz na "rugalizację przepisów turystycznych".

Nie, raczej na ich "deskawinizację".

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 2:08 pm 
Stracony

To by na tyle w temacie. Znowu 2 tyg spokoju będzie :mrgreen:
U Lecha pewnie zadzwoni w którymś kościele i palnie kolejny post o przewodnikach.

Ostatnio edytowano Śr lip 10, 2013 3:03 pm przez raffi79., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 2:18 pm 
Stracony

raffi79. napisał(a):
pewnie zadzwoni w którymś kościele i palnie kolejny post o przewodnikach.
Nie "w którymś kościele", tylko tym razem dzwoniło u prezydenta o podpisaniu ustawy znoszącej część idiotycznych regulacji zawodu przewodnika, a czego nie potrafisz ani usłyszeć ani zrozumieć.

Lech

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 3:02 pm 
Stracony

Lech napisał(a):
ylko tym razem dzwoniło u prezydenta o podpisaniu ustawy znoszącej część idiotycznych regulacji zawodu przewodnika, a czego nie potrafisz ani usłyszeć ani zrozumieć

Tak Lechu są zmiany jak najbardziej się z zgadzam. Ale doczytaj jakie zmiany są jeśli chodzi o przewodnika tatrzańskiego ? Sprawdziłem i zmian wielkich nie widzę.
Chyba że prezydent dopisze coś nowego. PS. Dotyczy przewodnika tatrzańskiego- wolna amerykanka!!!

PostNapisane: Śr lip 10, 2013 3:16 pm 
Stracony

raffi79. napisał(a):
Ale doczytaj jakie zmiany są jeśli chodzi o przewodnika tatrzańskiego ? Sprawdziłem i zmian wielkich nie widzę.
To źle. Do ustawy będzie wydane nowe rozporządzenie ministerialne odnośnie przewodników. Nowa, zmieniona sytuacja nie pozwoli na wprowadzenie tak wielkiego dysonansu między przewodnikami górskimi a pozostałymi i południem Polski a pozostałą częścią kraju. Znikną takie kuriozalne zapisy, jak m.in. nakazujący organizatorom turystyki zapewnienie przewodnika miejskiego w niektórych miastach, terenowego w parkach narodowych i krajobrazowych, a górskiego na terenie prawie całego południa Polski..

Lech

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 7:41 am 
Stracony

Lech napisał(a):
Do ustawy będzie wydane nowe rozporządzenie ministerialne odnośnie przewodników.

To jest czy będzie?

Dziwi mnie bardzo jedna rzecz czemu biura turystyczne żądają potwierdzenie zdania egzaminów państwowych na przewodnika np. tatrzańskiego ?
Czyżby zabezpieczały się już przed lawiną przewodników z ulicy?

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 8:02 am 
Stracony

raffi79. napisał(a):
Lech napisał(a):
Do ustawy będzie wydane nowe rozporządzenie ministerialne odnośnie przewodników.
To jest czy będzie?
Będzie wydane nowe rozporządzenie. No i skończy się przymusowe wynajmowanie przewodników górskich lub wysokogórskich, wyspecjalizowanych w wspinaczce, ski-tourach itp. na spacery po dolinach. Bo przecież żadna różnica w prowadzeniu grupy przykładowo Doliną Prądnika z wejściem do Jaskini Łokietka na Jurze a spacerem Doliną Kościeliską w Tatrach. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć, to lepiej wytłumaczyć już się nie da.

Lech

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 8:32 am 
Stracony

Lech napisał(a):
raffi79. napisał(a):
Lech napisał(a):
To jest czy będzie?
Będzie wydane nowe rozporządzenie. No i skończy się przymusowe wynajmowanie przewodników górskich lub wysokogórskich, wyspecjalizowanych w wspinaczce, ski-tourach itp. na spacery po dolinach. Bo przecież żadna różnica w prowadzeniu grupy przykładowo Doliną Prądnika z wejściem do Jaskini Łokietka na Jurze a spacerem Doliną Kościeliską w Tatrach. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć, to lepiej wytłumaczyć już się nie da.

To może - na razie - poczekać aż owo rozporządzenie się pojawi? Bez pisania co się skończy, a co zacznie?

Lech napisał(a):
Bo przecież żadna różnica w prowadzeniu grupy przykładowo Doliną Prądnika z wejściem do Jaskini Łokietka na Jurze a spacerem Doliną Kościeliską w Tatrach.

Lechu - byłem z grupami (młodzież szkolna, młodzież studencka, dorośli, dorośli cudzoziemcy) w obu miejscach podanych przez Ciebie w przykładzie. Według mnie różnica jest kolosalna - również w tzw. "opiece nad bezpieczeństwem", choć oczywiście główne różnice są w informacjach jakie powinno się przekazać podopiecznym. A Ty byłeś z grupami w obu tych miejscach? Z jakimi grupami?

pozdrawiam
gb 8)

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 8:58 am 
Stracony

Lech napisał(a):
Będzie wydane nowe rozporządzenie.

Uuuuu to jeszcze może się wiele wydarzyć. Czyli obecnie wszystko pozostaje bez zmian. A jest jakiś projekt tego rozporządzenia?

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 9:20 am 
Stracony

gb napisał(a):
Lechu - byłem z grupami (młodzież szkolna, młodzież studencka, dorośli, dorośli cudzoziemcy) w obu miejscach podanych przez Ciebie w przykładzie. Według mnie różnica jest kolosalna.
Grzegorzu - wcale mnie to nie dziwi, że wrogowie wolności i różnej maści przeciwnicy wolnego rynku usług turystycznych będą wyolbrzymiać i tworzyć jakieś fikcyjne różnice, choć tak naprawdę chodzi o zwyczajny spacer szeroką drogą, którą de facto mogą jeździć nawet samochody. Na szczęście ci, którzy tworzą przepisy, są coraz bardziej świadomi i uświadamiani przez ludzi znających się na rzeczy (moja skromna osoba ma też w tym swój udział) i np. takie akcje jak "Wolne Przewodnictwo". Już tak bezmyślnie nie podpiszą się pod każdą bzdurą, jaką im lobby przewodnickie podsunie do zatwierdzenia. To po pierwsze. A po drugie będą się musieli trzymać zapisów ustawy deregulacyjnej.
raffi79. napisał(a):
Czyli obecnie wszystko pozostaje bez zmian.
Obecnie czyli w okresie przejściowym do 1 stycznia 2014 r. To już naprawdę niewiele czasu.

Lech

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 9:58 am 
Stracony

Lech napisał(a):
Obecnie czyli w okresie przejściowym do 1 stycznia 2014 r.

Jest okres przejściowy ale obecnie nie ma żadnego rozporządzenia ? Tylko ustawa która znosi "coś tam" że tak się wyrażę. Jeśli ona pozostanie w tym kształcie co obecnie to dalej nic się nie zmieni.
Koła zrzeszone dalej bedą mogły organizować kursu na szkolenia i prowadzić egzaminy mówie o tatrzańskim.
Jeśli ja miałbym być organizatorem i miałbym wybierać z egzaminem lub bez to myśle że wybrałbym tego pierwszego choćby nawet byłby droższy.

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 11:46 am 
Stracony

Lech napisał(a):
gb napisał(a):
Lechu - byłem z grupami (młodzież szkolna, młodzież studencka, dorośli, dorośli cudzoziemcy) w obu miejscach podanych przez Ciebie w przykładzie. Według mnie różnica jest kolosalna.

Grzegorzu - wcale mnie to nie dziwi, że wrogowie wolności i różnej maści przeciwnicy wolnego rynku usług turystycznych będą wyolbrzymiać i tworzyć jakieś fikcyjne różnice, choć tak naprawdę chodzi o zwyczajny spacer szeroką drogą, którą de facto mogą jeździć nawet samochody. Na szczęście ci, którzy tworzą przepisy, są coraz bardziej świadomi i uświadamiani przez ludzi znających się na rzeczy (moja skromna osoba ma też w tym swój udział) i np. takie akcje jak "Wolne Przewodnictwo". Już tak bezmyślnie nie podpiszą się pod każdą bzdurą, jaką im lobby przewodnickie podsunie do zatwierdzenia. To po pierwsze. A po drugie będą się musieli trzymać zapisów ustawy deregulacyjnej.

Czy nie mogłeś po prostu napisać, że nie prowadziłeś/nie byłeś z żadną grupą w wymienionych przez siebie przykładowych rejonach? To takie trudne?
Zamiast prostej odpowiedzi - wypisujesz jakieś bzdury.

Przepraszam za dosadność - ale kompromitujesz się, przynajmniej w moich oczach - jako ktoś, kto co i rusz wysuwa "na wierzch" swoje doświadczenie przodownickie. Z Twoich wypowiedzi jasno wynika, że tak zwana doświadczona kadra turystyczna - przodownicka, którą reprezentujesz - nie traktuje poważnie idei przewodnictwa, przekazywania informacji. Jeśli dla Ciebie - nie ma różnicy w prowadzeniu grupy Doliną Prądnika (z wejściem i zwiedzeniem Jaskini Łokietka - sam na ten element zwróciłeś uwagę), a prowadzeniem grupy w Dolinie Kościeliskiej, jeśli obie te wycieczki przyrównujesz do spaceru szeroką drogą, po której mogłyby jeździć samochody - to po prostu znaczy, że przestałeś być przodownikiem, przewodnikiem. Zależy Ci wyłącznie na tym, by brać kasę - za wszystko.

Ubolewam nad tym. Pamiętaj Lechu - jeśli ktoś lub coś - jest "dobry do wszystkiego" - to znaczy jedynie, że jest do ... niczego. [napisałbym, że jeśli coś jest dobre do wszystkiego - to znaczy, że po prostu jest do dupy, ale w sumie to też nie tak... :mrgreen: ]

Promujesz, walczysz by ideę: "coś o wszystkim, wszystko o czymś" - zastąpić komercyjnym: "troszeczkę o wszystkim"...

Żal mi Ciebie, Lechu...

pozdrawiam
gb 8)

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 12:05 pm 
Stracony

gb napisał(a):
Czy nie mogłeś po prostu napisać, że nie prowadziłeś/nie byłeś z żadną grupą w wymienionych przez siebie przykładowych rejonach? To takie trudne?
Nie. Nie mogłem tego napisać, bo w obu miejscach kiedyś prowadziłem grupy i nie ma absolutnie żadnej różnicy ani w metodyce prowadzenia tam grup, ani też w charakterze trudności drogi po której uczestnicy tych grup wędrowali.
gb napisał(a):
Zamiast prostej odpowiedzi - wypisujesz jakieś bzdury.
Widzę, że jak nie potrafisz podbudować swoich racji konkretnymi argumentami, to argumentację adwersarza nazywasz w prymitywny sposób "bzdurami".

Lech

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 12:15 pm 
Stracony

Lech napisał(a):
nie ma absolutnie żadnej różnicy ani w metodyce prowadzenia tam grup, ani też w charakterze trudności drogi po której uczestnicy tych grup wędrowali.

I tutaj nie możesz być przewodnikiem. Bo jesteś w błędzie!!!

Gb bardzo dobrze napisał. ale Lechu to co walczyć to byś zrobił wszystkich przewodników górskich w PL a nawet IVBV.

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 12:22 pm 
Stracony

raffi79. napisał(a):
byś zrobił wszystkich przewodników górskich w PL a nawet IVBV.
Ja nic nie zamierzam zrobić nic poza tym, jak tylko informować pewne czynniki odpowiedzialne za tworzenie prawa o głupocie popleczników licencjonowania przewodnictwa turystycznego na południu Polski. O głupocie, która popycha ich do przedstawiania Doliny Kościeliskiej i innych podobnych miejsc na podobieństwo wąskiej i stromej ścieżynki nad głębokimi przepaściami w Himalajach.

Lech

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 12:35 pm 
Stracony

Lech napisał(a):
Ja nic nie zamierzam zrobić, tylko informować pewne czynniki odpowiedzialne za tworzenie prawa o głupocie popleczników licencjonowania przewodnictwa turystycznego na południu Polski

Lechu jak wyjdzie rozporządzenie to będziemy dyskutować. Obecnie czyli do 1I2014 Wszystko pozostaje wg starych zasad czyli kursy dalej się odbywają /tatrzańskie nie wiem jak z beskidzkimi/, egzaminy państwowe pozostają i dalej jest obowiązek przewodnicki na terenie TPN dla grup szkolnych.

Czekamy więc zatem na rozporządzenie.

PostNapisane: Cz lip 11, 2013 12:35 pm 
Stracony

Lech napisał(a):
Nie. Nie mogłem tego napisać, bo w obu miejscach kiedyś prowadziłem grupy i nie ma absolutnie żadnej różnicy ani w metodyce prowadzenia tam grup, ani też w charakterze trudności drogi po której uczestnicy tych grup wędrowali.

Aha... nie ma... chylę czoła...
żałosne to jest Lechu, szkoda... :(

PostNapisane: Pt lip 12, 2013 6:50 am 
Stracony

gb napisał(a):
Lech napisał(a):

żałosne to jest Lechu, szkoda...
Jeżeli uroiłeś sobie w swojej chorej wyobraźni jakąś istotną różnicę w poruszaniu się grupy, że np. w Dolinie Prądnika wystarczy iść prostą drogą zwyczajnie pieszo, a w Dolinie Kościeliskiej można zabłądzić i by nie zlecieć w przepaść trzeba używać specjalistycznego sprzętu do asekuracji, to ja serdecznie współczuję :roll:

Lech

PostNapisane: Pt lip 12, 2013 8:36 am 
Stracony

Oczywiście, że wszystko sobie uroiłem, przecież raz już napisałem:
gb napisał(a):

----------------------------
gb napisał(a):
Lechu - byłem z grupami (młodzież szkolna, młodzież studencka, dorośli, dorośli cudzoziemcy) w obu miejscach podanych przez Ciebie w przykładzie. Według mnie różnica jest kolosalna - również w tzw. "opiece nad bezpieczeństwem", choć oczywiście główne różnice są w informacjach jakie powinno się przekazać podopiecznym. A Ty byłeś z grupami w obu tych miejscach? Z jakimi grupami?

versus
Lech napisał(a):

Lech napisał(a):
Jeżeli uroiłeś sobie w swojej chorej wyobraźni jakąś istotną różnicę w poruszaniu się grupy, że np. w Dolinie Prądnika wystarczy iść prostą drogą zwyczajnie pieszo, a w Dolinie Kościeliskiej można zabłądzić i by nie zlecieć w przepaść trzeba używać specjalistycznego sprzętu do asekuracji, to ja serdecznie współczuję

Już Lechu kiedyś prosiłem, byś - po przeczytaniu czyjegokolwiek listu - choć próbował odpowiadać na ten list, a nie wyobrażać sobie co dana osoba napisała i odpowiadać na Twoje wyobrażenia...
Ponownie przytoczyłem mój list, Twoje odpowiedzi.
Podtrzymuję to co po nich napisałem:
gb napisał(a):
Jeśli dla Ciebie - nie ma różnicy w prowadzeniu grupy Doliną Prądnika (z wejściem i zwiedzeniem Jaskini Łokietka - sam na ten element zwróciłeś uwagę), a prowadzeniem grupy w Dolinie Kościeliskiej, jeśli obie te wycieczki przyrównujesz do spaceru szeroką drogą, po której mogłyby jeździć samochody - to po prostu znaczy, że przestałeś być przodownikiem, przewodnikiem. Zależy Ci wyłącznie na tym, by brać kasę - za wszystko.

Ważne jest dla Ciebie "przewodzenie" grupie, świadomość, że mają się Ciebie słuchać. Reszta nie ma znaczenia. Lubisz Lechu rządzić innymi...

PostNapisane: Pt lip 12, 2013 8:51 am 
Stracony

Grzegorzu! Po co się tak rozwodzisz i wypisujesz tu obszerne elaboraty siląc się na wykazanie za wszelką cenę, że w takiej Dolinie Kościeliskiej grupa po wejściu ustawy deregulacyjnej w życie nadal będzie musiała być prowadzona przez przewodnika z państwowymi uprawnieniami, bo inaczej mogą zabłądzić, spaść w przepaść itd., skoro na podobnym szlaku (drodze) wystarczy przewodnik, który nie będzie miał państwowej licencji?

Lech

PostNapisane: Pt lip 12, 2013 9:32 am 
Stracony

Lech napisał(a):
koro na podobnym szlaku (drodze) wystarczy przewodnik, który nie będzie miał państwowej licencji?

Jaka jest wg Ciebie różnica. Przewodnik a przewodnik państwowy ?

Wiele jest obecnie egzaminów nadających uprawnienia państwowe i ja w tym nic złego nie wiedzę. Skoro chcesz podnosić swoje kwalifikacje to się ucz.

PostNapisane: Pt lip 12, 2013 11:20 am 
Stracony

Lech napisał(a):
Grzegorzu! Po co się tak rozwodzisz i wypisujesz tu obszerne elaboraty siląc się na wykazanie za wszelką cenę, że w takiej Dolinie Kościeliskiej grupa po wejściu ustawy deregulacyjnej w życie nadal będzie musiała być prowadzona przez przewodnika z państwowymi uprawnieniami, bo inaczej mogą zabłądzić, spaść w przepaść itd., skoro na podobnym szlaku (drodze) wystarczy przewodnik, który nie będzie miał państwowej licencji?

1. Ja się nie rozwodzę :) Rozwiodłem się już dawno temu.
2. Po co udowadniasz wszem i wobec, że nie czytasz, ze zrozumieniem? Bo inaczej trudno nazwać Twoje odpowiedzi - nie na temat.
3. Ustawa deregulacyjna - (w mojej opinii obniżająca poziom wykonywania wielu zawodów i otwierająca drogę do wielu oszustw, nadużyć i zwykłych przekrętów - które ze względu na "małą szkodliwość społeczną" lub z racji ogromnej inercji polskiego sądownictwa - pozostaną bezkarne) - w żaden sposób nie odnosi się do tego jakie ustalenia podejmuje dyrektor parku narodowego odnośnie korzystania z tego parku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3627 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 121  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1