Że dziś wtorek, i nie prało żabami, jak zwykle dylemat - dokąd?
Decyzja zapadła po drodze. Pokonałem swoim jeepem rwącą górską rzekę i ruszyłem na wyprawę, możliwe że ostanią. Już mroczne resztki Chińskiego Muru zapowiadały że nie będzie łatwo. Trudności od początku były znaczne, na pewno przekraczały wspinaczkową trójkę, co u mnie mogło znaczyć tylko jedno, walkę o przeżycie
Kolejną barierą do pokonania była gęsta, mroczna i wilgotna dżungla, wokół cisza, docierały do mnie tylko słabe odgłosy tętniącej życiem doliny. Las deszczowy stawał się coraz gęstszy i gęstszy...
Skrajnie wyczerpany dotarłem do granicy lasu, gdzie mieściła się wioska tubylców. Nie wiedziałem, jakie bedzie ich nastawienie, przecież całkiem możliwe, że byłem pierwszym cywilizowanym człowiekiem w tym miejscu. Po głowie chodziły różne myśli. Czy tym razem Bogowie bedą po mojej stronie, czy nie zbyt pochopnie wybrałem sobie cel?
Idąc ostrożnie między zabudowaniami, wsród pasących się jaków nagle w oddali zauważyłem żywą istotę, nie wiedziałem czy to człowiek, czy zwierzę, a może jeszcze coś innego. Krajobraz nabrał dramatyzmu, otworzył się widok na potężne turnie i głębokie kaniony.
Zbliżając się do tego czegoś, czułem jak włosy stają mi dęba, serce podchodzi do gardła, jaka decyjza, może odwrót? Nie po przebyciu tylu mil, nie mogę zawrócić, idę odważnie przed siebie, stawić czoła nieznanemu. No i stało się to, co musiało się zdarzyc. Stanąłem oko w oko z bestią. Wyglądu wolę nie opisywać, obraz powie wszystko.
Stoczyłem walkę na śmierć i życie, już mnie dorwała, już miała mi wbić swoje ogromne kły w gardło, jednak ostatkiem sił powaliłem ją. Wtem z zarośli wyłonił się jeden z tubylców, nie wiedziałem, jakie mają nastawienie do obcych, więc wolałem ratować się ucieczką.
Po tym wszytkim chyba gorzej być już nie mogło, u skraju sił nagle dotarłem do czegoś, co pachniało cywiliazacją
Nadszedł czas na powrót, z krainy, przy której Mordor to plac zabaw dla dzieci, Jeszcze tylko kilka widoków na tą ziemię, gdzie czas zatrzymał się w miejscu, dostepną tylko dla najodważniejszych smiałków. The End.

http://naszczytach.cba.pl/ Aktualizacja 2023 - nowe: Góry Skandynawskie, Taurus w Turscji, Alpy Julijskie, Kamnickie, Ennstalskie, Tatry Bielskie, Murańska Planina, Haligowskie Skały i wiele innych. Zapraszam