No to widzę ze troszkę tematów jest
Zacznę od końca
Rady Roka są zawsze na propsie

(zwłaszcza rada nr 5)
.
Cytuj:
Czasami słychać głosy, żeby olać ćwiczenia ogólne,
”
.
To ze radzą nie robić ćwiczeń ogólnych, to nic specjalnie obligującego.
Słyszałem wiele głupich porad w życiu
Zupełnie serio, to ciężko stwierdzić, co kto powinien ćwiczyć a czego nie, jeśli się kogoś dobrze nie zna.
Współpracowałem w zeszłym roku z młodym i raczej zdrowym wspinaczem, któremu zapodałem bardzo ciężki trening …. nóg!
Po 3 miesiącach bardzo ciężkiego treningu nóg, przybyło mu na nich 3 kg mięśni, a kilka miesięcy potem zrobił swoje pierwsze buldery 8A
Wielu by się na pewno za głowę złapało widząc chłopaka trenującego te nogi, ale nigdy nie możemy być pewni co kto powinien robić jeśli nie poznamy dogłębnie jego wzorców ruchowych, ograniczeń i potrzeb. U niego akurat okazało sie to prawidłowym rozwiązaniem.
Pytania o trening
1. Zależy.
Wszystko zależy od konkretnych celów i twoich słabych stron. Ja generalnie jestem zwolennikiem robienia bloków treningowych, które mają wyraźny akcent na jakąś cechę motoryczną, ale nie zaniedbują też innych.
Oczywiście to moje podejście i inny trener z powodzeniem może mieć inne metody pracy.
Bloki, najczęściej robię minimum 4 tygodniowe (częściej 6-8 tyg). Adaptacja do niektórych ćwiczeń następuje często dopiero po 4 tyg, wiec nie lubię krótszych rundek
2. Ja najczęściej zimą skupiam się na treningu ogólnym + trening siły paluchów.
Jeśli miał bym pominąć ten aspekt treningu, to zdecydowanie mieszał bym bloki treningowe lub prowadził trening nieliniowy. Pracę nad siłą dobrze jest prowadzić przez całą zimę, wiec nigdy tak do końca jej nie upuszczam. Co nie jest specjalnie trudne, bo to najczęściej krótkie treningi.
3. Czasy odpoczynku to jedna z podstawowych zmiennych w treningu i umiejętność operowania tą zmienną jest bardzo istotna.
Jeśli chodzi o wytrzymałość siłową (beztlenową) to wszystko między 50 a 500% czasu trwania wysiłku, może być prawidłowym czasem odpoczynku.
Zależy od stosowanej metody i tego na jakim akcencie ci zależy – zauważ również, ze możesz zmniejszać czasy odpoczynku z treningu na trening i uzyskiwać dzięki temu narzędzie do zwiększania bodźca treningowego.
Czasy odpoczynku w treningu Wytrz. Siłowej to zmienna którą najczesciej "mieszam" w treningu.
W treningu siły stosunek 1:4 jest zdecydowanie niewystarczający
- pomyśl ze robisz 3 ruchowy, bardzo eksplozywny bald, będący maksem twoich możliwości, który zajmuje ci 15s, czy po 60sek będziesz w stanie go powtórzyć?
Albo że bijesz rekord w martwym ciągu – co zajmuje około 4sek - 16 sek po ciężkim powtórzeniu nie będziesz pewnie jeszcze wiedział jak się nazywasz, a co dopiero mówić o ponownym podniesieniu takiego ciężaru.
W treningu siłowym często jest to 1:20 i więcej. A skracanie tych czasów to jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez trenujących.
Jeśli jesteś w stanie wykonać jakies ćwiczenie i za kilka sekund wykonujesz je ponownie bez problemu - to możliwe, iż nie cwiczysz siły
Trening paluchów na chwyto angażuje bardzo drobne mięśnie wiec czasami taki scenariusz jest możliwy - Jeśli wisiałeś przez 10s na ultra małym dla ciebie chwycie – to dobrze jest odpocząć te 2-3min - odbudowa CP i ATP to jedno, ale zapobieganie kontuzją to tez ważna rzecz.
Cytuj:
I wszystkie ćwiczenia stosujemy do a) core b) ramiona/barki c) palce
Trenujesz "core" (nie wiem, które mięśnie określasz tym mianem i jakie ćwiczenia masz na myśli) za pomocą metod treningu siłowego? czyli 3-6 powtórzeń max (3-6RM) lub 10s czasu pod obciążeniem. Jeśłi tak to bardzo się cieszę! Bardzo niewiele osób to robi w naszym sporcie. Wszyscy raczej zajmują się trzymaniem planków na czas
Co do substratów energetycznych w poszczególnych czasach trwania ćwiczenia – to bym się nie przejmował tym za bardzo
Teoria fizjologii wysiłku to fascynująca sprawa, ale ilość zmiennych w czasie wysiłku i ilość czynników odpowiadających za naszą adaptacje do wysiłku sprawia ze to tylko teoria. Warto znać – ale najważniejsze to obserwacja i monitorowanie naszych postępów treningowych.
Jeśli będziesz kontrolował to szybko się zorientujesz, ile musisz odpoczywać aby wypocząć. Potem tylko zmniejszasz czasy odpoczynku i masz progres w wytrzymałości siłowej, albo zostawiasz czasy odpoczynku i zwiększasz obciążenie (trudność) i masz progres siły. Tak to, w mocnym uproszczeniu, działa.
- Woda – dobra, to nie pij tej wody jak nie chcesz

Obowiązku nie ma!
Jeśli policzysz mikroelementy w swojej diecie to może się okazać iż masz np. niedobory wapnia w swoim jadłospisie. Nie będzie to niczym wyjątkowym. Przeciętnie osoba w miarę młoda i aktywna powinna spożywać ok 1200mg wapnia, podczas gdy w naszej Polskiej diecie jest tego pierwiastka około 400-600mg (tak średnio). Cos trzeba z tym zrobić. Najlepiej jest przyjrzeć się krytycznie swojej diecie i troszkę ją pozmieniać + można dodać jakieś łatwe i szybie rozwiązanie – np. wodę wysokozmineralizowaną. Ot i tyle.
Zresztą wodę tak czy siak pić trzeba, dlaczego by nie pić tej wysoko zmineralizowanej. Najczesciej (nie zawsze) jest dużo smaczniejsza od tej z kranu
Co do ćwiczeń na niestabilnym podłożu i/lub niestabilnym punkcie podparcie
Postanwiłem ze nie będę tu na razie nic pisał gdyż generalnie ćwiczenia na niestabilnym podłożu są spoko, poza tym są bardzo modne ostatnio – więc warto robić
Serio! Jeśli jakieś ćwiczenia ci się podobają, to zawsze warto – ruchu nigdy dosyć.
Nie po to jestem trenerem żeby ludziom mówić ze mają czegoś nie ćwiczyć!
Ćwiczyć!!!
Jak bym chciał odradzać ćwiczeń to bym został ortopedą
Ja jestem zwolennikiem ćwiczenia na
stabilnym podłożu – ale to ja i moje metody.
Szerzej postaram się sprawę omówić na blogu, bo jest tego zdecydowanie warta.