Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Cz kwi 03, 2025 11:29 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 8:05 pm 
Stracony

mateos napisał(a):
beda pracowac obie prawie zawsze (popatrz na wsp. wydluzenia lin)!

Nie do końca. Cały czas mówimy o prowadzeniu dwutorowym i naprzemiennym wpinaniu liny. Nie zawsze druga lina zapracuje. Wszystko zależy.
Z resztą zamiast się w takie układy bawić lepiej dołożyć do 2 połówkowych.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 18, 2011 8:08 pm 
Swój

tomek.l napisał(a):
mateos napisał(a):
beda pracowac obie prawie zawsze (popatrz na wsp. wydluzenia lin)!

Nie do końca. Cały czas mówimy o prowadzeniu dwutorowym i naprzemiennym wpinaniu liny. Nie zawsze druga lina zapracuje. Wszystko zależy.
Z resztą zamiast się w takie układy bawić lepiej dołożyć do 2 połówkowych.

ale jak juz zapracuja obie, to moze "zabolec" przy ciezszym locie

tez uwazam ze lepiej kupic "jak Bozia przykazala" - ale na razie jestem w tej (nie)szczesliwej sytuacji ze nie ma "mentora" gorskiego wiec zostaje turystyka piesza i skalki :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2011 7:17 am 
Swój

Ali7 napisał(a):
A pojedyncza + 60m repa? (zjazdy mam na myśli).

Jako praktyk tej metody zdecydowanie ją odradzam. Kiedy tylko się da, czyli używając takiego zestawu (lina i rep), jeśli się tylko to możliwe robię więcej krótkich zjazdów (sama lina na pół) niż mniej długich (lina i rep) gdyż:
1) Rep strasznie się plącze. Chyba nie pamiętam sytuacji, w której, nie musiałbym go poprawiać (rozplątywać) w trakcie zjazdu.
2) Osobiście irytuje mnie sposób w jaki statyczny rep zachowuje się w sytuacji z dynamiczną liną (wariant oba idą przez kubek jak dwie żyły, a na górze związane zderzakowym).
3) Pomyśl co się dzieje z karabinkiem do blokady i ściągania (wariant "na złodzieja") - tego nie używam, ale jeśli bym go wybrał to owym karabinkiem nie byłby u mnie aluminiowy z ramieniem uchylnym, a jakiś stalowy zakręcony mailon... i też bym go co pewien czas zmieniał.

Pozwolę sobie na jeszcze jedną radę. Rep warto mieć dłuższy niż linę dynamiczną. Może nie aż tyle co mój (lina 50 rep 60) ale parę metrów nigdy nie zawadzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1