cześć!
wczoraj odkryłam to forum i wsiąkłam po uszy
dzięki wielkie za mnóstwo cennych informacji, które już za chwile nam sie przydadzą, gdyż pod koniec lipca ruszamy na naszą pierwszą rodzinną wyprawę w Tatry
tzn. pierwszą we trójkę, bo sami schodziliśmy już niezły kawałek, tyle że głównie po słowackiej stronie, ale w większym gronie to dla nas nowość
i tego właśnie dotyczy moje pytanie do Was
młody ma 2 lata z hakiem, mamy dla niego nosidło turystyczne na stelażu
nasza kondycja jest ok, możemy chodzić dłuugo, małżon twierdzi, że dodatkowe 13 kilo na grzbiecie nie zrobi mu różnicy (tia...
ale wiadomo, że odpadają wszelkie trasy na których mogą wystąpić trudności techniczne
chcemy zapuścić sie w Tatry Zachodnie, do tej pory zaniedbane przez nas zupełnie, a myślę, że to dobra opcja w tej sytuacji
pomysły wycieczek we 3 (zresztą odgapione na tym portalu:) to:
1. Kuźnice - Polana Kalatówki - Dolina Kondratowa - schr. PTTK na Hali Kondratowej - Przełęcz Kondracka - Kopa Kondracka - Małołączniak - Krzesanica - Ciemniak (Czerwone Wierchy) - Chuda Przełączka - Wyżnia Kira Miętusia - Kiry
2. Siwa Polana - Dolina Chochołowska - schr. PTTK na Polanie Chochołowskiej - Grześ - Rakoń - Wołowiec - Rakoń - Grześ - Dolina Chochołowska - Siwa Polana
3. Toporowa Cyrhla - Psia Trawka - Waksmundzka Rówień - Gęsia Szyja - Rusinowa Polana - Gęsia Szyja - Waksmundzka Polana - Dolina Pańszczyca - Dolina Gąsienicowa - Przełęcz między Kopami - Dolina Jaworzynka - Kuźnice
4. Palenica Białczańska - Wodogrzmoty Mickiewicza - Dolina Roztoki - Wielka Siklawa - Dolina Pięciu Stawów Polskich - Świstówka - Kępa - Morskie Oko schr. PTTK - Dolina Rybiego Potoku - Wodogrzmoty Mickiewicza - Palenica Białczańska
moje pytanie brzmi - czy na 100% nie napotkamy tam żadnych atrakcji typu urwiska, łańcuchy? czy nie będzie miejsc, w które głupotą byłoby zapuszczać sie z dzieckiem?
czy warto wprowadzić jakieś modyfikacje tych szlaków, aby coś sobie ułatwić/mieć szanse na lepsze widoki, czy dokładnie takie opcje są ok?
a może podsuniecie nam coś innego?
i druga sprawa - jedzie z nami również babcia, która wprawdzie poza Krupówki się nie wypuści

ale oferuje pomoc przy dziecku
i tym sposobem możemy sobie pozwolić na 2-3 wycieczki tylko we dwójkę
w związku z tym poproszę o podpowiedź w ramach średnio-trudnych szlaków, tylko chciałabym coś bez ekspozycji, a żeby widoki były przy tym jak najciekawsze
czy to tylko w erze?
i tu moje pomysły:
1. z MOka przez Swistówkę do Dol Pięciu, stamtąd moze na Zawrat (?)
2. Palenica Białczańska - Wodogrzmoty Mickiewicza - Dolina Roztoki - Wielka Siklawa - Dolina Pięciu Stawów Polskich - Szpiglasowa Przełęcz - Szpiglasowy Wierch - Dolinka za Mnichem - Wrota Chałubińskiego - Morskie Oko schr. PTTK - Czarny Staw - Dolina Rybiego Potoku - Wodogrzmoty Mickiewicza - Palenica Białczańska
3. Kuźnice - Boczań - schr. PTTK na Hali Gąsienicowej - Czerwony Staw - Dolina Pańszczyca - Przełęcz Krzyżne - Dolina Pięciu Stawów Polskich - schr. PTTK w Dolinie Pięciu Stawów - Wielka Siklawa - Dolina Roztoki - Wodogrzmoty Mickiewicza - Palenica Białczańska
i tu też poproszę o pomoc w modyfikacji tras
po pierwsze -powtarza mi sie 3x DPSP a chyba niekoniecznie o to mi chodzi
jak to rozłozyc, zeby zobaczyc jak najwiecej, a nie krazyc w kółko?
a po drugie - i to jest bardzo wazna sprawa - jak naprawdę prezentują się trudności na tych szlakach? dodam, ze jestem cykorem totalnym jeśli chodzi o wspinaczkę

wymiękłam na Czerwonej Ławce i mimo, ze udało mi sie przejść, to nie powiem w jakim stylu

szczyt Giewontu też był opłacony ostrymi palpitacjami, hehe
więc zdecydowanie nie pójdę w miejsce, gdzie mogę napotkać większe trudności niż w w/w
noo, powiedzmy ze podobne, ale nie większe, są do przyjęcia
małż namawia mnie na Świnicę (hehe) oraz na Rysy (rehehe) ale w świetle tego co napisałam powyżej, to chyba nie mam co nawet o tym myśleć, prawda?
plis, napiszcie, że prawda!