Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Pt lis 14, 2025 4:35 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3667 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123
Autor Wiadomość
PostNapisane: N cze 23, 2024 11:59 am 
Stracony

To raczej "naturalne" skoro droga jezdna do schroniska jest wyłączona z "normalnego" ruchu.

Za to parking u wylotu Żarskiej Doliny jest ogólnodostępny.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn cze 24, 2024 2:50 am 
Zasłużony

Z parkingu u wylotu doliny nie da rady zrealizować pomysłu jaki miałem, za daleko (tzn ja bym może poszedł, ale nie będzie chętnych na taką imprezę :P).
No nic, plan B się zrobi i tyle.

PostNapisane: Pn cze 24, 2024 10:55 am 
Kombatant

Zawsze możesz zarezerwować nocleg dla jednej osoby, potem... się zastanowić i jednak zrezygnować.
Nocleg dla jednej osoby kosztuje EUR 17, nie wiem, czy za parking każą płacić ekstra - jeśli nie, to jak na Tatry - daje radę 8) .

PostNapisane: Wt lip 02, 2024 7:03 pm 
Zasłużony

Jest to jakiś pomysł :mrgreen:

PostNapisane: Śr lip 31, 2024 7:06 am 
Nowy

Na początek się przywitam. Mam na imię Piotr i jestem w średnim wieku. Jestem z Wielkopolski. Góry uwielbiam, w tym roku zaliczyłem m.in. Ring of Steall w Szkocji i Pico de Veleta w Sierra Nevada. Bardziej lubię chodzić niż się wspinać. W Tatrach jestem co roku.

A teraz do pytania. Będę wchodził za dwa tygodnie na Baranec przez Holy Vrch od południa. Pytanie która trasa łatwiejsza w sensie mniej wyboista, bardziej ułożona: szlakiem żółtym z Ziarskiej Doliny czy może szlakiem niebieskim z Pod Holym Vrchom?

PostNapisane: Pn wrz 08, 2025 4:45 pm 
Kombatant

Z powodów zawodowych mój coroczny "tatrzański tydzień" zmuszony byłem zredukować do "tatrzańskiego weekendu".
Ponieważ ścienna mapa Tatr, na której zaznaczam szlaki, które przeszedłem, wydawała mi się pusta "w środku" (z lewej Zachodnie, z prawej Wysokie i Bielskie, a pośrodku - dziura :shock: ), uznałem, że jednego dnia wyjdę z Trzech Źródełek (konkretnie z parkingu, porzuciwszy auto), przejdę kawałek Doliną Koprową do Doliny Cichej Liptowskiej i wejdę na Kasprowy.
Zjadę (oszczędzając bolące kolana) kolejką, następnego dnia wjadę - skoro świt :wink: - zejdę do Koszara Liptowskiego i pójdę w lewo na Gładką Przełęcz, Niżny Staw Ciemnosmreczyński i wrócę Koprową po samochód.
Jakoś nie pomyślałem, nie dopatrzyłem... tam są szlaki RO-WE-RO-WE! Oznacza to, że Słowacy na sporym odcinku tych szlaków utwardzili nawierzchnię i machnęli asfalt (nieco nierówny, ale zawsze...).
Piszę to ku przestrodze, bo doliny piękne, widoki piękne, ale moje stopy nadal czują ileś-tam kilometrów po asfalcie... Gdybym wiedział, wziąłbym na zmianę buty z jakąś miękką podeszwą...
Na marginesie - niektórzy ogarniają to "hybrydowo" - dojeżdżając na rowerze, jak daleko się da (oj, da się...), a potem zasuwają z buta.

PostNapisane: Pt wrz 12, 2025 5:12 pm 
Stracony

W zasadzie to te asfalty to już w Koprowej i Cichej od dość dawna są. Cicha sama w sobie na wycieczkę pieszą długa jest.
A ciekawe czy ktoś zrobił kiedyś pętlę na rowerze Cicha-Koprowa przez Zawory.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3667 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123

Strefa czasowa: UTC + 1