iwi83 napisał(a):
Witam,
Czy w ogóle da sie suchą noga przejsc OP (nie liczac załamania pogody)czyli błota pośniegowego na tej trasie gdzies tak w połowie czerwca??
Zwykle o tej porze roku OP jest dosyć dużo śniegu, zwłasza po północnej stronie.
Jeśli jeszcze nie próbowałas latem to moze nie leć granią.
Wejdź sobie na Skrajny, zobacz jak warunki, jeśli zadowalające dla Ciebie ruszaj przez Pośredni do Zadniego.
W razie zmęczenie masz zielone znaki do Gąsienicowej-fajnie jest mieć świadomość, ze jest możliwość zejscia
Możesz też wejsć sobie na Kozi od "5" oblookać jak wygląda sprawa na szlaku, na grani itd. I z Koziego możesz pójść w prawo w kierunku Granatów (a po drodze dwa zejscia w razie draki )
Cytuj:
Inna trasa to może Kasprowy-przez Świnice -do Zawratu i do Murowańca,
To bym odpusciła chyba, Świnica lubi być dosć długo oblodzona na pewnych odcinkach.
Później jeszcze to zejscie na Zawrat...nie wiem.
Najlepiej jabyś sobie zrobiła wszystkie warianty latem-później to sama będziesz wiedziała czego sie mniej więcej spodziewać
Cytuj:
znad M-oka na Wrota,lub przez Dolinke za Mnichem na Szpiglasowa przełecz,
Tu nie powinno być problemu
Cytuj:
hmm i Rysy ,tylko od strony Słowackiej nie wiem jak to wyglada trudnościowo i jak sie zabrac ,z jakiej miejscowosci najblizej na Słowacji i zejsc po polskiej stronie.
Ze Słowckiej łatwiej niz z Polskiej
Musisz dostać się do Popradzkiego Plesa (elekticzką chyba najwygodniej), z przystanku kolejki niebieskimi znakami dojdziesz do jeziorka i schroniska, od schroniska niebieskim szlakiem jeszcze jakieś 20 min i później skrecasz na czerwony.
Około 2,5h zajmie Ci droga do schronu a już od schronu na szczyt z pół godzinki. Łańcuchów jak a lekarstwo

Ze dwa, trzy
Cytuj:
natomiast OP moze Zawrat-Granaty,
Granaty-Krzyżne???
Ja bym jednak wyszła sobie na jakiś szczyt i sprawdziła warunki najpierw.
Jesli koniecznie chcesz zrobić cały odcinek np Granaty-Zawrat albo Granaty-Krzyżne to ja bym wybrała pierwszy wariant-wiecej mozliwosci (4) zejscia w razie pogorszenia warunków czy zmęczenia.
Granaty-Krzyżne nie ma takiej mozliwości.
Cytuj:
A moze nie szarpac sie na Swinice tylko Kościelec ???
dzieki z góry za odpowiedz:) pozdrawiam
Tak jak
Łukasz napisał, rób Koscielca