Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Pt mar 21, 2025 4:13 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6909 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 231  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 8:56 am 
Stracony

peepe napisał(a):
w dyby! w dyby!

No to może przypomnę proponowany cennik ?

Cytuj:
Rzut zgniłym jajem - 5zł
Obsikanie - 10zł
Wsadzenie członka w usta osoby w dybach - 25zł

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 9:09 am 
Stracony

Lita napisał(a):
ile razy byłeś na Słowacji

chyba na Słowenii, atlas się kłania

Picasa
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 9:34 am 
Kombatant

peepe napisał(a):
chyba na Słowenii, atlas się kłania

no tak, jak i mówiłam, zrozumieć trudno... :lol:

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 9:36 am 
Stracony

Napiszcie w Austro - Węgrach.

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 9:39 am 
Kombatant

no gdzie tam, najlepiej od razu po łacińsku lub jeszcze lepiej w esperanto

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 12:08 pm 
Kombatant

Lita napisał(a):
Pierwszy raz słyszę, że ktoś idzie na Kieżmarski stit, tam chyba nie ma oficjalnego szlaku, czy się mylę :?: I czy bywa jakaś kara, jeżeli kogoś o tak trzeba ratować z nieznakowanego szlaku :?:

chłopaki jak zwykle sobie jajeczka robią, bo to też taternicy są 8)
a taternik (jak ten w opisie wypadku) to taki co sie wspina- nie po szlaku oznakowanym tylko w ścianie

a ściane Kieżmarskiego widziałam niedawno na własne oczy, wrażenie robi że hoho

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 12:31 pm 
Kombatant

adhezja napisał(a):
chłopaki jak zwykle sobie jajeczka robią, bo to też taternicy są 8)
a taternik (jak ten w opisie wypadku) to taki co sie wspina- nie po szlaku oznakowanym tylko w ścianie

a ściane Kieżmarskiego widziałam niedawno na własne oczy, wrażenie robi że hoho

dziękuję uprzejmie :) ja po prostu przegapiłam to słowo, bo wiesz, jak czytasz o wypadku, to uwaga koncentruje się o samym nieszczęściu, plus tam przecież po słowacku było, to mnie w ogóle trudno zrozumieć, tylko sam kontekst. Ja też lubię czasami z czegoś lub kogoś sobie pośmiać się, ale tylko wtedy, kiedy naprawdę jest duży powód lub sam człowiek ze siebie śmieje się. Inaczej to jest naprawdę nieładnie i źle świadczy o tym, który tak postępuje.

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2010 4:08 pm 
Przypadek beznadziejny

Lita napisał(a):
tylko jakoś pytań i relacji z niego nie zauważyłam

Przeglądnij dział relacje. Były nawet dwie nie tak dawno. Jedna użytkownika Explorer.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 4:11 pm 
Stracony

Sprawa turystki, która zginęła w okolicach Siklawy ponad miesiąc temu:
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/gdy-gin ... omosc.html

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 4:39 pm 
Kombatant

Rohu napisał(a):

no i... :?: znowu dostanę w kości, ale ona mnie jakaś samobójczyni... :roll:

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 4:41 pm 
Stracony

Weź nie pier.dol. Popełniła samobójstwo przez wybicie zębów? Zastanów się czasem zanim coś napiszesz bo okres ochronny na egzotykę już mija.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 4:49 pm 
Przypadek beznadziejny

Lukasz_ napisał(a):
Jedna użytkownika Explorer.

Panie Inspektorze!

hehe

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 5:02 pm 
Przypadek beznadziejny

Rohu napisał(a):

Marysia Durczyk znała Ulę od początku studiów na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

Ostatni raz widziały się 23 lipca (piątek)

Następnego dnia miały się spotkać ze znajomymi (czyli w sobotę 24 lipca)

W sobotę wysłała mi SMS-a, że źle się czuje i nie przyjdzie – wspomina Marysia. – Myślałam, że jest chora. Zapytałam, czy wszystko w porządku – opowiada. – Ula niejednoznacznie odpisała, że nie czuje się najlepiej, ale wszystko będzie dobrze.

O zaginięciu Uli dowiedziała się dzień później (czyli w niedzielę 25 lipca)

a to początek artykułu: Urszula wyszła z domu 28 lipca rano
8)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 5:02 pm 
Stracony

Mi to raczej wygląda na wypadek.
Może poszła porobić zdjęcia potoczku i się poślizgnęła. Wskazywałby na to zostawiony przy szlaku plecak. Raczej w środku lata nikt nie zostawia plecaka w takim miejscu na dłużej, bo zaraz by go nie było.

Z drugiej strony zastanawiający jest fakt, że zniknęła bez słowa i nie odzywała się do rodziców przez dłuższy okres czasu.
Możemy sobie tylko gdybać ale i tak prawdy się pewnie nigdy nie dowiemy.

A może ktoś z forumowiczów był w tych dniach w okolicach i spotkał tą dziewczynę? Czasami się kogoś zapamiętuje. Może gdzieś na jakimś zdjęciu się przypadkowo znalazła? Nie chcę się bawić w detektywa, ale takie informacje na pewno by się policji przydały.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 6:05 pm 
Kombatant

piomic napisał(a):
Weź nie pier.dol. Popełniła samobójstwo przez wybicie zębów? Zastanów się czasem zanim coś napiszesz bo okres ochronny na egzotykę już mija.

masz kompleks na temat zębów :?: w artykule nic o nich nie ma, a ty je widzisz :wink:

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 6:07 pm 
Stracony

Jest, na drugiej stronie - jedyne obrażenia jakie dziewczyna miała to złamana żuchwa i wybite zęby.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 6:10 pm 
Kombatant

Vespa napisał(a):
Jest, na drugiej stronie - jedyne obrażenia jakie dziewczyna miała to złamana żuchwa i wybite zęby.

dużo piszą, poleniłam się czytać...

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 6:32 pm 
Stracony

Ale oceniać że samobój to już możesz? Nie poleniłaś się? Ładnie to tak oceniać kogoś nie próbując nawet poznać faktów?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 9:30 pm 
Kombatant

piomic napisał(a):
Ale oceniać że samobój to już możesz? Nie poleniłaś się? Ładnie to tak oceniać kogoś nie próbując nawet poznać faktów?

oj tam, nie zauważyłam po prostu drugiej strony i tyle, komu nie bywa :wink: a pamiętasz może, jak kiedyś pisałam o dziwnej śmierci, że może być nawet zabójstwo :roll: właśnie jak popatrzyłam, to też tak piszą. A wtedy dużo kto śmiał się... Więc nie trzeba tak czule reagować, bo mam na myśli to, że góry niestety nie jest krainą bajek, tam ci sami ludzie jak i wszędzie. Więc dlatego i zaczęłam ten temat dzisiaj w ogóle

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 01, 2010 1:49 am 
Stracony

Odnośnie wypadku na Kieźmarskim.
http://www.wspinanie.pl/forum/read.php? ... msg-477362
Cytuj:
Witam,

To ja jestem tym polskim taternikiem - owszem byłem ubezpieczony - polecam przy okazji alpenvereinene - fakt nie miałem kompasu (ilu z panów i pań go nosi w ścianę??? ręka w górę) nie miałem też banalnej rzeczy czyli gwizdka który w sytuacji kiedy głos zanikał po kilku metrach by również wiele ułatwić - ogólnie parę błędów pewnie mógłbym sobie wytknąć. W bardzo silnej mgle trochę pobłądziliśmy - wchodząc na pierwszą grań po prawej stronie wierzchołka myśląc że idziemy w stronę Huncowskiej przełęczy. Nie wiem ale w silnej mgłę( widoczność 2-3 metry) po godzinie 18 pod koniec września nawet z kompasem nie wszystko musi się wydawać jasne szczególnie jak się jest w pewnym miejscu po raz pierwszy - generalnie gdyby nie to, że kontuzja kolana uniemożliwiła mi jakiekolwiek poruszanie się to nie musiałbym niepokoić ratowników i myślę, że bym jakoś sobie poradził - następnego dnia rano widoczność była lepsza i moja partnerka wróciwszy do wierzchołka Kieźmarskiego mogła się trochę lepiej zorientować w sytuacji niż poprzedniego dnia w nocy - niestety nie byliśmy w stanie o naszej pomyłce poinformować ratowników ( komórki padły) a naszym jedynym schronieniem był małą kolebka. W informacjach Słowackich jest sporo nieścisłości - nie spadłem z 25 metrów a jedynie z jakiegoś 1,5 góra 2,5m ( jednak słowacki i coś z mojej opowieści mogło zostać zniekształcone) to nie polski). I sugeruje niektórym osobom nie wypowiadać się o tego typu sytuacjach w złośliwym tonie szczególnie kiedy nie mają bladego pojęcia co się stało - dla mnie i mojej partnerki było to mocne przeżycie - dopiero wróciłem ze szpitala w Popradzie gdzie zagipsowani mi strzaskane wiązadło kolana, amputowano palec i wstawiono szynę w zmiażdżony kolejny. Dziękuję za powściągliwość w wyciąganiu wniosków.

pozdrawiam,

Mariusz

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 13, 2010 12:44 am 
Przypadek beznadziejny

Cytuj:
Tatry: Nocna akcja ratowników
Całą noc trwała akcja słowackich ratowników. Pomagali oni parze taterników, którzy utknęli na Czarnym Szczycie. Po polskiej stronie Tatr turysta zgubił się na Kozim Wierchu.

Późnym wieczorem słowaccy taternicy po zdobyciu Czarnego Szczytu zadzwonili po pomoc do ratowników. Na miejsce wyruszył śmigłowiec, ale ze względu na zapadające ciemności musiał on wylądować nad Zielonym Stawem Kieżmarskim.

Na Czarny Szczyt ratownicy dotarli na nogach. Razem z jednym z taterników, który był w lepszej kondycji zeszli do schroniska. Dwóch ratowników pozostało na nocnym biwaku z drugim taternikiem, któremu stan zdrowia nie pozwalał na zejście. Rano śmigłowiec przetransportował go nad Zielony Staw, a później samochodem trafił do szpitala w Popradzie.

W niedzielę wieczorem po polskiej stronie Tatr ratownik TOPR sprowadził z Koziego Wierchu do Dol. Pięciu Stawów 62-letniego turystę, który nie mógł odnaleźć szlaku.

Turyści wybierający się w Tatry muszą pamiętać, że zmrok zapada w górach coraz szybciej.

Ten na Kozim to chyba okularów zapomniał albo za długo widoki podziwiał... :scratch:

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 7:44 pm 
Kombatant

Auralis napisał(a):
Ten na Kozim to chyba okularów zapomniał albo za długo widoki podziwiał... :scratch:

starowaty już :|

and nothing else matters

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 8:07 pm 
Kombatant

E tam, starowaty. Ja na Kozim parę lat temu rozmawiałem kiedyś ze starszą (acz wysportowaną) panią, szła Orlą w stronę Koziej Przełęczy (wtedy jeszcze ten odcinek był dwukierunkowy). Opowiadała, że szła już tamtędy, 50 lat wcześniej :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 7:40 am 
Stracony

Lita napisał(a):
starowaty już Neutral

Powiedz to Cywińskiemu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2010 1:49 pm 
Stracony

To nie odnośnie konkretnego wypadku,
ale warto rzucić okiem, dane statystyczne wypadków wspinaczkowych wszelkich z USA. Tutaj abstract:
http://www.wspinanie.pl/serwis/201010/2 ... -w-USA.php
Proponuję zwrócić zwłaszcza uwagę na "liczba wypadków wg doświadczenia ofiary". Otóż, jak dla mnie w sumie nawet oczywiste, najczęściej wypadkom ulegają osoby z dużym doświadczeniem (chociaż w sumie różnice w kategoriach są minimalne rozkład w miarę jednostajny).

Tu wersja pełna:
http://www.summitpost.org/article/65847 ... stics.html

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 22, 2010 8:35 pm 
Stracony

grubyilysy napisał(a):
Otóż, jak dla mnie w sumie nawet oczywiste, najczęściej wypadkom ulegają osoby z dużym doświadczeniem

Cholera, moim zdaniem to w sumie nie jest to takie oczywiste.
Tzn. zgodzę się z twierdzeniem, że najczęściej wypadkom wspinaczkowym ulegają osoby z dużym doświadczeniem.
Ale wynika to moim zdaniem nie z samego faktu, że są doświadczone (co mogłoby sugerować, że główną przyczyną błędów jest rutyna).

Na ryzyko wypadku wpływają chyba bardziej inne czynniki związane pośrednio z doświadczeniem.
1. Wspinacz doświadczony w górach bywa zazwyczaj znacznie częściej niż amator - większa częstość przebywania w strefie zagrożonej zwiększa możliwość ulegnięcia wypadkowi.
2. Wspinacz doświadczony chodzi na drogi znacznie trudniejsze i przez to przeważnie znacznie bardziej niebezpieczne niż te na które porywa się amator.
3. Wspinacz doświadczony bardziej związany z górami podejmuje większe ryzyko niż wspinacz-amator.
Amatorzy wspinają się raczej rekreacyjnie na trudnościach poniżej swoich możliwości. Doświadczeni walczą często z trudnościami na granicy swoich możliwości. Wspinają się często dla sportu, stawiając sobie poprzeczkę znacznie wyżej. Im wyższa poprzeczka tym większe ryzyko, że się jej nie przekroczy.

A z drugiej strony, trzeba by się pewnie zastanowić nad stosunkiem liczebności w poszczególnych grupach.
Doświadczonych wspinaczy jest pewnie mniej niż amatorów, więc ilość wypadków w tej grupie powinna być mniejsza niż wśród amatorów.

I jeszcze jedna ciekawostka. 54% wypadków wydarzyła się w czasie wejścia, a tylko 41% w trakcie zejścia.
Przeczyłoby to dość popularnemu twierdzeniu, że większość wypadków zdarza się w trakcie zejść.
Chociaż pewnie można to łatwo wytłumaczyć tym, że te statystyki dotyczą w większości wspinania skałkowego.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 23, 2010 3:00 pm 
Swój

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/index.php?mod=news&strona=1&kat=&id=&typ=&id=10509

Jak podaje internetowe wydanie słowackiego dziennika SME, w okolicach Łomnickiego Stawu w Tatrach Słowackich niedźwiedź zaatakował jednego z pracowników tamtejszej stacji narciarskiej.
Radek P. sprawdzał stan armatek śnieżnych w okolicach Łomnickiego Stawu. Jak twierdzi lekarz Józef Chlebec, panowała gęsta mgła i niedźwiedź mógł być zaskoczony nagłym pojawieniem się mężczyzny, którego niedźwiedź podrapał twarz i nogi. Radek P. został też ugryziony w rękę.

Ranny przebywa teraz w szpitalu w Popradzie. Lekarze podali mu antybiotyki i szczepionkę przeciwko wściekliźnie.

Pracownicy ośrodka narciarskiego otrzymali od przedstawicieli TANAP (słowacki odpowiednik Tatrzańskiego Parku Narodowego) zalecenia, aby chodzili w grupach i zachowywali się w miarę hałaśliwie.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 23, 2010 8:42 pm 
Stracony

Z zębatym potworem nie ma żartów. Pewnie mści się za swojego pobratymca odstrzelonego przez Słowaków.
Ciekawe kiedy zatopi swe kły we krwi Polaków.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 23, 2010 9:06 pm 
Nowy

Tak sobie zaglądam na to forum, nawet już sama nie pamiętam jak je znalazłam... w googlach oczywiście :D Natrafiłam na ten wątek i weszłam z ciekawości. Przeczytałam niedużo, bo zaledwie pare stron z 76, ale to wystarczyło, aby zmrozić moją krew w żyłach. Dla zwykłego człowieka, szaraka, to jest niepojęte i zarazem nieprawdopodobne. Niby słyszy się w mediach o wypadkach, ale w życiu nie przeszło mi przez głowę, że tego jest aż tyle, że tylu ludzi lubi taki sport. Dla mnie to coś abstrakcyjnego. oczywiście szanuję wszystkich Was taterników, wielbicieli wspinaczek, a zarazem podziwiam, gdyż sama osobiście prędzej skoczyłabym ze szczytu, na który wjechałabym wyciągiem, niż się na niego wspięła. Na szczęscie talenty są nam przyznawane z góry, więc widocznie i zarazem na całe szczęście, mi został przydzielony inny. I się z tego niezmiernie cieszę. Z ogromną przyjemnością będę tutaj zaglądać i czytać z zapartym tchem świeże informacje. A dla miłośników wspinaczek życzę dużo siły i wtrwałości.

Tytuł:
PostNapisane: N paź 24, 2010 12:14 pm 
Zasłużony

martyniak napisał(a):
Z ogromną przyjemnością będę tutaj zaglądać i czytać z zapartym tchem świeże informacje.

...a mnie zmroziło moja krew w zyłach , to własnie zdanie - to sa dramaty ludzi i oby jak najmniej było tutaj do czytania i dawania przyjemnosci taka lekturą .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6909 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 231  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1