Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest So paź 05, 2024 5:48 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sie 21, 2024 8:07 am 
Stracony

Kilka luźnych uwag, które mi się nasunęły.
1. Cumulus produkuje śpiwory dość minimalistyczne (i dobrze!), tj. o korzystnym stosunku wagi całkowitej śpiwora do wagi wypełnienia (puchu). Jeśli będziesz głównie woził śpiwór, minimalizm i waga śpiwora nie mają dla Ciebie większego znaczenia.
2. W nawiązaniu do punktu 1, śpiwory te mają kształt mumii i są dość wąskie (nawet jak na mumię). Wożąc śpiwór samochodem, poszukałbym obszerniejszego, nawet w formie prostokąta, a nie mumii.
3. Nie prześpisz komfortowo nocy w temperaturze -10 stopni, w śpiworze o komforcie 0 stopni. Potrzebujesz cieplejszego śpiwora.
4. Dane na papierze to jedno, faktyczne odczucia na noclegu to drugie. U Ciebie odchodzi kwestia zmęczenia (samochód) czy niedoboru kalorycznego, ale mimo wszystko. Osobiście by spać komfortowo np. w temperaturze 5 stopni, rozglądam się za śpiworem o temperaturze komfortu 0 stopni.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 21, 2024 8:36 pm 
Stracony

tomchm napisał(a):
śpiwór typu "mumia" najlepiej trzyma ciepło,

Nie lepiej "trzyma". Jest mniejsza objętość między ciałem, które jest grzałką a śpiworem, który jest izolacją. Tak więc szybciej nagrzejesz śpiwór. Wada to spanie jak słodki bobasek, bo ciasno.
\
tomchm napisał(a):
jaka jest maksymalna temperatura, przy której mężczyzna (śpiący w jednej warstwie ubrania)
nie zapoci się w śpiworze?

Nie wiadomo, a przynajmniej ja nie słyszałem, żeby ktoś określił limit max. Z tym, że ja nie tworzył bym z tego zagadnienia, zawsze można trochę rozsunąć zamek.
Jeśli z auta na nocleg nie nosisz sprzętu kilka, kilkadziesiąt setek metrów przewyższenia, może pomyśl o śpiworze z syntetycznym wypełnieniem. Puch 650 cui jest słaby a drogi, gdy waga nie jest istotna syntetyki są lepsze w kategorii cena/temperatura.
Mam trzy śpiwory puchowe i jeden sztuczny 600gr jako kołderka w schroniskach, zupełnie inny target, więc weź poprawkę na swoje potrzeby.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Strefa czasowa: UTC + 1