Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Śr mar 19, 2025 11:13 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sie 28, 2009 9:24 pm 
Swój

Witam!

Śledzę forum od kilku miesięcy, pora się przywitać – WITAM ;p – i przy okazji chciałbym prosić o pomoc z cyklu „gdzie jechać?”.

Przez ostatnie kilka lat co roku jeździliśmy na około dwutygodniowe wypady w Tatry (częściej po słowackiej stronie), do tego dodatkowe wyjazdy w Pieniny, Gorce, Beskid Śląsko – Żywiecki, Karkonosze, wcześniej Bieszczady. W tym roku postanowiliśmy wyjechać gdzieś dalej lub wyżej... pomysły były różne – na początku treking po Gruzji (odpadł ze względu na niepewność terminu urlopu w pracy), potem Norwegia, Włochy, Austria, Rumunia, Bułgaria, Słowenia, Czarnogóra. Niestety tak się złożyło, że całe wakacje walczyłem z kredytem mieszkaniowym i innymi ciekawymi... i nie było za bardzo czasu na planowanie wyjazdu a teraz „obudziłem się z ręką w nocniku” :-(

Do rzeczy,
Termin wyjazdu: od 4 do 20 września. Tak, to już za tydzień!
Dojazd – pociągi, autobusy. Prywatne auto niestety odpada.

Jakie ciekawe pasmo górskie (wiem, że wszystkie są ciekawe!) byście polecili biorąc pod uwagę że mamy zaledwie tydzień na przygotowanie się od (prawie) zera?

Najchętniej chcielibyśmy 2 lub 3 bazy wypadowe/schroniska z których chodzilibyśmy na całodzienne wycieczki, tak by nie musieć każdego dnia tachać na plecach całego dobytku (nie wiem czy moja kobieta dałaby radę... 2 dniowe wyprawy znosi bezboleśnie, ale jeszcze nie nosiliśmy plecaków przez 2 tygodnie non-stop) i by można było zrobić ewentualne pranie – wiadomo, im mnie rzeczy na zmianę tym plecak lżejszy. Do tego nocleg w schronisku to (zazwyczaj) brak karimaty i śpiwora na plecach.
Dodam, że jesteśmy trochę uczuleni na ekspozycje, nigdy nie ciągnęło nas np. na Orlą Perć, ale z drugiej strony szlaki na Krzyżne, Szpiglasową Przełęcz/Wierch, Bystrą Ławkę, Karb (tak, wiem, że to zupełnie inna liga niż np. Triglav) nie powodowały w nas paniki ;) i bezproblemowo je przechodziliśmy. Przy większych ekspozycjach pewnie lepiej bym się czuł gdybym miał uprząż i się przywiązał do szlaku ;)

Po lekturze forum największą zajawkę mamy na Alpy Julijskie, również Riła i Pirin.

Jak z cenami i noclegami w Słowenii? Czy we wrześniu można w ciemno jechać i znaleźć miejsce noclegowe czy trzeba wcześniej rezerwować w schroniskach a może już za późno i należy sobie odpuścić? Zastanawiamy się również nad trudnością – gdy patrzę na szlaki na stronie http://en.hribi.net/mountain_range/julian_alps/1 widzę same difficult marked way, very difficult marked way i extremely difficult marked way. Mam pecha czy rzeczywiście jest tam tak ciężko? Z Waszych opisów nie wynika by było to coś tylko dla nadludzi ;-)

Odnośnie Pirynu pytania podobne – jak z noclegami, jak z trudnością na Grani Koncheto (na zdjęciach widzę, ze gdzieniegdzie wąsko :D) i w ogóle jakich warunków pogodowych mamy się spodziewać? Jakie temperatury panują we wrześniu?

Generalnie w przypadku obu wariantów (mile widziane również Wasze propozycje) szukamy najbardziej przydatnych informacji typu jak najłatwiej/najtaniej/najszybciej dojechać bez auta, gdzie zamieszkać (schroniska/kwatery), na co zwracać uwagę i co zabrać ze sobą (z rzeczy niestandardowych oczywiście).

Z góry dzięki za każdą pomoc,
pozdrawiam,
rafał

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 31, 2009 8:03 am 
Stracony

Pytanie:
RR napisał(a):
„gdzie jechać?”

Odpowiedź:

RR napisał(a):
Gruzji (odpadł ze względu na niepewność terminu urlopu w pracy), potem Norwegia, Włochy, Austria, Rumunia, Bułgaria, Słowenia, Czarnogóra

;)

RR napisał(a):
mamy zaledwie tydzień na przygotowanie się od (prawie) zera?

Tydzień wystarcza, jeśli nie potrzebujecie kupić biletów w tanich liniach - chociaż czasami można i tu dobrze trafić.

RR napisał(a):
Jak z cenami i noclegami w Słowenii?

Podobnie jak w Tatrach od kilku (z kartą AV) euro do kilkunastu bez.

RR napisał(a):
Czy we wrześniu można w ciemno jechać i znaleźć miejsce noclegowe czy trzeba wcześniej rezerwować w schroniskach a może już za późno i należy sobie odpuścić?

Zarówno w Słowenii jak i w Bułgarii nie będziesz miał problemów żeby we wrześniu znaleźć noclegi.

RR napisał(a):
Mam pecha czy rzeczywiście jest tam tak ciężko?

Jeśli pójdziesz zwykłym szlakiem - to nie ma problemów, jeśli gdzieś masz ferraty to znaczy, że może być ekspozycja. często szlaki są tam dłuższe niż w naszych Tatrach, bo nasze Polskie Tatry są mniejsze zarówno od Pirynu, Riły jak i Alp, więc jest sporo szlaków kilkunasto - kilkudziesięcio godzinnych, z noclegami w schronach, albo i bzzz... ;)

RR napisał(a):
Odnośnie Pirynu pytania podobne – jak z noclegami, jak z trudnością na Grani Koncheto (na zdjęciach widzę, ze gdzieniegdzie wąsko Very Happy)

Grań miejscami ma 30 - 40 cm szerokości, po bokach ok. kilometra powietrza w dół, z jednej strony ok. 45 stopni, z drugiej prawie pion - ok 70 stopni. Ten najtrudniejszy fragment masz ubezpieczony ferratą. Można wybrać ścieżkę poniżej grani - wtedy w miarę luzik.

RR napisał(a):
jakich warunków pogodowych mamy się spodziewać?

We wrześniu zarówno w Julijskich jak i Rile i w Pirynie w górnych partiach możesz już trafić na Zimę, choć rzadko ;)
Mnie z Julijskich śnieg wypłoszył w sierpniu.
RR napisał(a):
Jakie temperatury panują we wrześniu?

W sierpniu nocą schodzą do zera a w dzień jest do 40 w cieniu...
We wrześniu na pewno w nocy w górze możesz mieć poniżej zera, ale pewnie w dzień temperatury będą w miarę ludzkie.

RR napisał(a):
co zabrać ze sobą

Tak się nie da... każdy ma swoje patenty - w każdym razie możesz mieś pewność, że za drugim razem weźmiesz prawie wszystko ;)

ps. Zostaw trochę kasy na mieszkanie... ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 8:47 am 
Swój

Dzięki za odpowiedź,

Kaytek napisał(a):
Jeśli pójdziesz zwykłym szlakiem - to nie ma problemów, jeśli gdzieś masz ferraty to znaczy, że może być ekspozycja. często szlaki są tam dłuższe niż w naszych Tatrach, bo nasze Polskie Tatry są mniejsze zarówno od Pirynu, Riły jak i Alp, więc jest sporo szlaków kilkunasto - kilkudziesięcio godzinnych, z noclegami w schronach, albo i bzzz... ;)

Nie potrafię jechać w góry bez wcześniejszego przejrzenia przewodnika i map... zamówiłem 2 tyg temu ale dopiero dziś go dostanę :evil: stąd te pytania.
Zastanawiamy się po prostu nad zabieraniem sprzętu (redukcja balastu w plecaku, w dodatku byłby to nasz pierwszy kontakt z ferratami), z drugiej strony boję się że bez zestawu będziemy za bardzo ograniczeni w wyborze szlaków.
Jeśli chodzi o długość szlaków - w słowackich Tatrach standardowo układamy trasy na ~10 godzin, kilka razy dochodziło do 14 godzin bez większych szkód, więc chyba damy radę :)

Kaytek napisał(a):
We wrześniu zarówno w Julijskich jak i Rile i w Pirynie w górnych partiach możesz już trafić na Zimę, choć rzadko ;)
Mnie z Julijskich śnieg wypłoszył w sierpniu. W sierpniu nocą schodzą do zera a w dzień jest do 40 w cieniu...
We wrześniu na pewno w nocy w górze możesz mieć poniżej zera, ale pewnie w dzień temperatury będą w miarę ludzkie.

Czyli dość duży rozrzut temperatur, no ale czego się spodziewać. Trzeba będzie na wszelki wypadek zabrać cieplejsze spodnie...

Kaytek napisał(a):
Tak się nie da... każdy ma swoje patenty - w każdym razie możesz mieś pewność, że za drugim razem weźmiesz prawie wszystko ;)

:D

Jeszcze dwa pytania
Zakładając że będziemy spać w sali zbiorowej (nie będzie miejsc w pokojach lub wypłoszy nas cena ;) ) to czy w schroniskach są jakieś przechowalnie bagażu?
Gdybyśmy chcieli spędzić 3 czy 4 noce w jednym miejscu i chodzić na całodzienne szlaki nie będziemy przecież targali ze sobą wszystkiego na plecach. Jakieś patenty?

Co prawda dziś wieczorem będę siedział już z przewodnikiem w fotelu :lol: ale może mógłbyś polecić jakieś szlaki / miejsca szczególnie warte obejrzenia?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 9:07 am 
Stracony

RR napisał(a):
Zakładając że będziemy spać w sali zbiorowej (nie będzie miejsc w pokojach lub wypłoszy nas cena Wink ) to czy w schroniskach są jakieś przechowalnie bagażu?

Pewnie jakieś są, ale ja nigdy nie korzystałem, więc nic na ten temat Ci nie powiem - na wspólnej sali trzeba uważać i tyle.

RR napisał(a):
Gdybyśmy chcieli spędzić 3 czy 4 noce w jednym miejscu i chodzić na całodzienne szlaki nie będziemy przecież targali ze sobą wszystkiego na plecach. Jakieś patenty?

Zostawialiśmy w schronisku - to co cenne zabieraliśmy - a reszta najwidoczniej nikomu nie przypadła do gustu, bo nigdy nic nie zginęło - ani w Bułgarii, ani w Słowenii.

RR napisał(a):
Co prawda dziś wieczorem będę siedział już z przewodnikiem w fotelu Laughing ale może mógłbyś polecić jakieś szlaki / miejsca szczególnie warte obejrzenia?

Jeśli dziś wieczorem będziesz siedział z przewodnikiem, to nie będę odbierał Ci frajdy z planowania wyrypy, a na jaki kraj padło ostatecznie?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 9:17 am 
Swój

spróbujemy sił w Słowenii :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 9:20 am 
Stracony

Aljażev Dom - tam zakotwiczcie.

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 10:00 am 
Stracony

Łukasz T napisał(a):
Aljażev Dom - tam zakotwiczcie.

Racja - jest pięknie i klika dni możecie tam zaparkować... Kupcie karty AV - to się wam opłaci.

RR napisał(a):
spróbujemy sił w Słowenii :)

To jakby co jest tam jeszcze więcej gór - nie tylko Julijskie, są też super dziury w ziemi - Słoweński kras, no i na koniec można się w Adriatyku wykąpać ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 8:02 pm 
Stracony

http://mapy.mk.cvut.cz/list/data/Slovinsko-Slovenia/Julske%20Alpy
Tutaj masz mapy Alp Julijskich, po wydrukowaniu można je ładnie skleić i gotowe. Szlaki całe czerwone to łatwiżna, czerwone kropki oznaczają większe trudności, ale często do przejśącia bez większych problemów, ale trzeba jednak poczytać coś na temat danej trasy, bo może się okazać naprawdę trudna, jak np. włoska ferrata na Mangart.
Ładnie i dużo są opisane Julisjkie na summitpost. Korzystałem w planowaniu tras właśnie z tej strony, generalnie wszystko się sprawdza.
http://www.summitpost.org/area/range/152184/julian-alps.html
Większość tras na szczyty jest dobrze opisana

http://naszczytach.cba.pl/ Aktualizacja 2023 - nowe: Góry Skandynawskie, Taurus w Turscji, Alpy Julijskie, Kamnickie, Ennstalskie, Tatry Bielskie, Murańska Planina, Haligowskie Skały i wiele innych. Zapraszam

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 9:48 pm 
Kombatant

wróciłem właśnie z riły i pirynu, polecam ci Alpy ;] Riła i Piryn tylko jeżeli chcesz też zwiedzić Bałkany, może zdobyć pięć szczytów Bałkańskich z Olimpem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 01, 2009 10:25 pm 
Swój

Mapa i przewodnik dotarły :) ale dzięki wielkie za linki.
Jako że wiem "już" gdzie jadę to wypada... zastanowić się czym tam dojechać...
Łatwo dotrzeć można transportem zbiorowym do Wiednia (akurat pasuje mi jechać przez Wiedeń by odebrać kilka drobiazgów od brata). Trochę zmartwiły mnie koszty dalszej podróży... ;)

a jutro w pracy 8 h studiowania mapy ii czytania przewodnika / summitpost :)

Pzdr,
rafał

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 02, 2009 7:00 am 
Stracony

RR napisał(a):
Trochę zmartwiły mnie koszty dalszej podróży... ;)

Zawsze opłaca się jechać z przesiadkami - tj. z jednej strony do granicy, przez granice tylko przejazdówkę i dalej wewnątrz kolejnego państwa nowy bilet.
Oczywiście to wymaga nieco więcej czasu i żmudnego wyszukania połączeń, ale sumarycznie bilet potrafi być nawet 3 razy tańszy.

Jest też jakaś promocja biletów na Słowacji (ale nie potrafię teraz na szybko znaleźć info o tym w Internecie, jak znajdę to napiszę), która pozwala zakupić tani turystyczny bilet ze Słowacji i z powrotem do krajów na południu Europy. Moi znajomi jeździli tak do Bułgarii i do Rumunii.
Bilet należy wtedy kupić np. w Bratysławie lub Żylinie.

EDIT:

Znalazłam.
Chodzi o zniżkę "City Star" na kolejach słowackich:

http://www.slovakrail.sk/index.php?id=c ... re-kazdeho

B.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 02, 2009 3:45 pm 
Stracony

RR napisał(a):
a jutro w pracy 8 h studiowania mapy ii czytania przewodnika / summitpost

Co to masz za pracę :scratch:

http://naszczytach.cba.pl/ Aktualizacja 2023 - nowe: Góry Skandynawskie, Taurus w Turscji, Alpy Julijskie, Kamnickie, Ennstalskie, Tatry Bielskie, Murańska Planina, Haligowskie Skały i wiele innych. Zapraszam

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 03, 2009 11:37 am 
Swój

Powiedzmy, że zawczasu się postarałem, aby ilość projektów w ostatnim tygodniu zminimalizować. A jak się coś teraz urodzi... to i tak nie zrobię :D

--
Kaytek napisał(a):
każdy ma swoje patenty - w każdym razie możesz mieś pewność, że za drugim razem weźmiesz prawie wszystko

Jest piątek 21:00, skończyłem się pakować. Nie wiem czy wszystko mam... ale plecak jest za ciężki :) Ruszamy za 8 godzin :) Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,
rafał

Strefa czasowa: UTC + 1