Maciej_Zimowski napisał(a):
Wolne przewodnictwo ma polegać na uczynieniu zawodu przewodnika zawodem otwartym i niereglamentowanym
To wiemy z oficjalnych transparentów, a ja pisze o celach, które wam przyświecają... kasa
zawody rzemieślnicze też mieliśmy padać jak muchy od zatrutych ciastek lepionych przez niefachowych piekarzy.
a Waść dalej nie kuma... w wielu zawodach uwolnionych, pracodawca sprawdza umiejętności pracownika, poprzez np. okres próbny, czy w rozmowie kwalifikacyjnej. Jednym słowem... JEST WERYFIKOWANY.
W przypadku deregulacji przewodnictwa, laik zakłada działalność gospodarczą "wykwalifikowany przewodnik wysokogórski", a organizator (biuro/szkoła), zatrudnia go z marszu, nikt nie będzie sprawdzał jego umiejętności, które wykazane zostaną podczas wycieczki, czyli "po ptokach".
Co do obowiązków informowania o ubezpieczeniach i innych warunkach itp. to proszę się nie gorączkować - nakłada te obowiązki zarówno ustawa krajowa jak i dyrektywa europejska
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 14:PL:HTML Waść mi tu z teoriami, a ja podaje praktykę... życie.
Poza tym po deregulacji, organizator zatrudniając laika, zgodni z prawem.
Nigdzie nie twierdziłem, że Waścia rowerowi piloci sa "laikami”, (choć, jak sam pisałeś, oni zamiast zarabiać, do tego dopłacają, to rodzi pewna wątpliwość), ale "wolne przewodnictwo", chce takie regulacje prawne, które legalnie wprowadzają na rynek partaczy.
To jest takie biadolenie "a bo niektórzy organizatorzy są niesolidni".
No, przeca sam Waść "płaczesz", juz wielokrotnie na jednym przykładem przewodnika, jak to był niesolidny (W Waścia wersji). Nie widziałem inszych przykładów, a jednoznacznie piszesz o przewodnikach (wszystkich/większości), ze sie nie znają i sa niekompetentni... czyżby u Waścia lewica, nie wiedziała co robi prawica?

A to jak się wyrażasz o organizatorach - bądź co bądź twoich zleceniodawcach - świadczy że jest coś mocno niehalo na tym rynku usług przewodnickich i przydałaby się wam silniejsza konkurencja.,
Waść wysunął wspaniały wniosek... gdy organizatorzy popełniają błędy, to oznacza, że
coś mocno niehalo na tym rynku usług przewodnickich
Ta, tak , oczywiście to rozumiem... najlepsi, to ci przewodnicy, którzy nie wytykają takowych błędów i siedzą cicho. Jeszcze lepsi, tacy, co na tych błędach sie nie znają i są tego nieświadomi.
VIVAT deregulacja