Lechu raczył mnie zacytować

Też mi się nie podoba taki sposób zaczepiania ludzi. Od tego aby ewentualnie kontrolować wchodzące wycieczki powinien być ewentualnie ktoś "na bramce" (choćby ten co sprzedaje bilety), gdzie kupującemu bilet grupowy grzecznie zwróciłby uwagę na obowiązujące przepisy, ewentualnie przewodnikowi skontrolował licencję, a nie jakieś "lotne kontrole" niczym ze Strażnika Teksasu.
Nie podoba mi się też wykorzystywanie sytuacji przez tych co tam siedzą na ławeczce, no ale to ich sprawa.
Patrząc na to z drugiej strony - bardzo nie dawno miałam telefon.
Dzwoni młoda nauczycielka, której ktoś mnie polecił, ze szkoły z sąsiedniego miasta.
Nauczycielka pyta czy nie poprowadziłabym wycieczki szkolnej w Dolinę Kościeliską we wtorek (to jest dziś).
Pytam na jakich zasadach - ona, że chce się spotkać o 10 we wtorek, zapłaciłaby mi za 4 godziny wycieczki do doliny i tyle, cała wycieczka trwa 3 dni i zaczynała się w poniedziałek rano o 2 km od mojego domu, powrót w środę wieczorem też prawie pod mój dom.
Pytam się czy nie lepiej byłoby gdybym im poprowadziła całość od początku do końca - nie, ona nie chce.
No to trudno, ja w takim razie też się nie podejmuję, bo to dla mnie bardzo niedogodne, poradziłam jej aby sobie znalazła przewodnika na miejscu w Zakopanem. Ale wtedy ona mnie pyta co ja mam oprócz tej Kościeliskiej pokazać dzieciom w Zakopanem, "bo ja nigdy tam nie byłam i słyszałam tylko o Krupówkach".
Ręce mi opadły z szelestem.
To dlaczego ona przygotowuje wycieczkę do Zakopanego,
skoro sama nie ma zupełnie o niczym pojęcia ? To jest jakiś poroniony pomysł. Choćby sprawa z tą nieszczęsną Kościeliską. Gdyby lało tak jak dziś - to gdybym tam była zaproponowałabym zmianę kolejności zwiedzania i do Kościeliskiej poszła wtedy kiedy nie ma deszczu.
A tak - mają zamówionego przewodnika i pójdą tam "deszcz nie deszcz", bez sensu.
Zdecydowanie lepiej jechać sobie w Jurę albo do Kopalni Zabytkowej w Tarnowskich Górach - dla dzieci ciekawsze.
Albo niech skorzysta z usług biura podróży, które jej wszystko od początku do końca zorganizuje.