Filmów, w których Tatry "robiły" za plenery w sumie kręcono w Polsce całkiem sporo - za czasów tzw. komuny. I później również...
"Reklamówek" turystycznych, filmów przyrodniczych, związanych z szeroko pojętą "kulturą" góralską, sportami zimowymi. Czysta "propaganda sukcesu" - czyli jak piękne są góry i jak wspaniale lud pracujący miast i wsi może w nich wypoczywać...
Tatry pojawiały się również w filmach fabularnych - często z fabułą nie związaną z tym rejonem; choćby sceny z "Jak rozpętałem II Wojnę Światową": wyskakiwanie z pociągu (na odcinku nieco poniżej obecnej stacji benzynowej i McDonalda), obóz - bodaj Czetników - w dol. Jaworzynki. Kilka scen z "Potopu". Trzecia - najmniej znana cześć "Eroici" Munka...
Kilka przykładów takich trochę bardziej fabularyzowanych:
"Czarci Żleb" 1949
"Błękitny krzyż" 1955
"Deszczowy lipiec" 1957
"Eroica - część III pt. "Con bravura" 1957
"Biały niedźwiedź" 1959
"Milcząca gwiazda" (Polska-NRD), Gubałówka robiła za stację kosmiczną 1959
"Zuzanna i chłopcy" - film o speleologach z Hanuszkiewiczem, Plucińskim i Czyżewską 1961
"Drewniany różaniec" 1964
"Ściana czarownic" 1966
"Wojna domowa" 1965 (odcinek 10: "Zagraniczny gość")
jeden z pierwszych profesjonalnych teledysków: "Kulig" do piosenek Skaldów - ale i nie tylko - z Kobielą w roli głównej.
"Czekam w Monte Carlo" 1969
"Jak rozpętałem II Wojnę Światową" 1970
"Znicz olimpijski" 1970
W sporej części filmów Zanussiego pojawiała się "tematyka" tatrzańska - no i oczywiście tatrzańskie plenery:
"Góry o zmierzchu", "Iluminacja", "Spirala"
"Kocie ślady" 1971 (kryminał!!! ze strzelaniną i pogonią w Chochołowskiej)
"Jak to się robi" 1973
"Janosik" -serial i film 1974
"Potop" 1974
"Trzecia granica" 1975
"Okupienie" 1978
"Hotel klasy LUX" 1979
Spisu późniejszych nie mam w domu. Ale warto przypomnieć ów nieszczęsny "Trójkąt bermudzki", w którym wysadzony został w powietrze szałas/bufet na Pisanej. "Psy wojny wg. Goyi" Pasikowskiego, ów western kręcony - między innymi u wylotu Lejowej (dobudowali skały i wąwóz z tektury!). Kilka lat temu jakiś "Bolywood" kręciło indyjski film w Chochołowskiej

pozdrawiam
gb

ps
Kapliczka-szałas (powstała w 1952 roku) na Polanie Chochołowskiej została rozbudowana właśnie dla celów filmowych. W niej Janosik miał brać ślub - między innymi.