Dorosłem do tego żeby wejść gdzieś wyżej niż polskie góry. (wiem, wiem, "dorosłem" to odważne słowo jak na czterdziestolatka

)
Cel: jakiś łatwy pięciotysięcznik - pewnie w Turcji albo Gruzji
Termin: przyszłe lato
To rodzi pewne problemy, bo "wyżej" oznacza śnieg, a że za śniegiem i zimnem nigdy specjalnie nie przepadałem, to i w Tatry mnie zimą nie ciągnęło (czytaj: brak doświadczenia). W związku z tym potrzebuję przygotować plan naprawczy tej sytuacji i potrzebuję Was, żebyście mi trochę podpowiedzieli w którym kierunku iść.
Pytania:
1. Pierwsze pytanie to gdzie na skali od "z palcem w nosie" do "nie da się" ten plan się znajduje? Wiem, że to jest subiektywne i nie da się odpowiedzieć jednoznacznie, ale jakiś pogląd na pewno na to macie. Zawsze mogę zmienić cel (z chęcią także na trudniejszy

)
Jeżeli chodzi o mnie, to kondycyjnie i siłowo jestem dobrze przygotowany. Ostatnie wyjścia w Tatry to przejścia dziennie ~30km z przewyższeniem około 2000m i plecakiem 8-10kg. Przechodzę Orlą i Rysy bez najmniejszych problemów. Mam doświadczenie we wspinaczce skałkowej i ukończony kurs. Ekspozycja mnie nie stresuje, choć zawsze będę miał respekt.
Nie mam za to zielonego pojęcia o poruszaniu się w warunkach zimowych i (jak bardzo głupio by to nie zabrzmiało) nie mam się w co ubrać

.
2. Ponieważ nie mam znajomych, od których mógłbym się uczyć to doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będą kursy "turystyki zimowej w Tatrach". Okazało się, że jest tego mnóstwo na rynku. Mógłbym zrobić jakiś dla początkujących na początku zimy i po kilku miesiącach dla zaawansowanych (plus do tego jakieś wyjścia w tatry). Czy to wystarczy żeby latem, bezpiecznie zaliczyć 5k? Czy to dobry kierunek? Czy warto?
3. Nie mam też partnera (co chyba będzie nieodzowne, choć kocham się szwendać solo). Czy mam rację, że potrzebuję? Jeżeli tak, to czy jest opcja, że idę solo, a pod szczytem będzie i tak tyle ludzi, że jakaś ekipa się utworzy? (oczywiście, że lepiej byłoby mieć sprawdzonego partnera, ale na razie rozpatruje możliwości)
Pytań mam więcej, ale zacznijmy od tych trzech tematów
Ps. zdaję sobie sprawę, że znajdę góry, które są wyższe niż Rysy, a nie ma na nich śniegu, ale chciałbym "przejść" na (jak dla mnie) kolejny level