tomtom napisał(a):
wiesz co, odnosze wrazenie, ze wychodzisz ze zlych zalozen, skutkiem czego zaczynasz marudzic.
Wiem, wiem, ale powiedz sam - nim kupiłeś pierwszą "porządną" kurtkę, jak bardzo wiedziałeś czego chcesz? Możesz mi wierzyć lub nie, ale kupno samochodu zajmuje mi ca. 1-2 dni, ot rozejrzenie się za bolączkami auta. I nic poza tym - dla mnie sprawa prosta, łatwa i przyjemna.
tomtom napisał(a):
chcesz pszysepic tu i ówdzie 20 funciakow, a kurtka to jest urzadzenie, ktore wrecz nie znosi takich kompromisow. za rok bedziesz sie zastanawial, gdzie upchnac to co kupiles tanio, bo Ci sie nie podoba i stracisz sporo wiecej niz 20 funtow. postaw sobie warunki brzegowe, ktore kurtka musi spelniac i z nimi poszukuj. jesli wyjdzie, ze jedyny model pasujacy do warunkow kosztuje 300 funtow, to ją kup.
Też to wiem, ale będąc laikiem (tzn. łażenia, czy to po górach, czy w terenie nie traktuję bardzo serio) cięzko mi jest wybrać, co mi będzie potrzebne i w jakim stopniu. Dla mnie idealnym układem jest, gdy na stronie producenta napisane jest - kurtka na cały rok, do wszystkiego. Ale 300 funtów nie wydam, bo nie mam - mam jeszcze jedno hobby, jakim jest rower i od niedawna fotografia. Oj, pensji nie starczy
tomtom napisał(a):
zrob liste:
kolor
ilosc kieszeni
wpinka do polara
sposob mocowania kaptura
krój
materiał
wspolczynnik lansu

i wtedy dopiero kupuj.
Żadna z powyższych rzeczy w moim przypadku nie należy do "krytycznej". Kolor obojętny, oprócz oczojebnych, ilość kieszeni rybka mi, wpinka do polara również, sposób mocowania kaptura - ma być na stałe, krój - cobym się żonie podobał, materiał - to chyba najważniejsze - ma wytrzymać siedzenie na deszczu, łażenie po deszczu, czy jazdę na rowerze - mam mieć sucho i pewnie

, współczynnik lansu -

. No i sam powiedz, czy przy tylu niewiadomych można skutecznie rozwiązać to równanie??
tomtom napisał(a):
wyobraz sobie, ze ja chcialem na kurtke przeznaczyc poczatkowo 500 zeta, bo mialem tylko 4 warunki: czarna, rolowany kaptur, krotka, brak kieszeni dolnych. zgadnij ile kosztuje jedyny na swiecie model spelniajacy te wymagania
Jedyny model który mi odpowiada, to Long Cornice IA - w cenie około 140 funtów. A odpowiada mi, bo długa. I tyle kurtek dla mnie - tyle, że oprócz długości nic mi w niej nie pasuje. No i cały w tym ambaras...
tomtom napisał(a):
Co do Retracta
Jest to faktycznie model, który zastąpił Sullivana
Zmieniono materiał: całość kurtki jest teraz z XCR Ascendor, a wzmocnienia z Cassis (Sullivan był cały z Cassis) - obniżamy koszty...
Obniżono położenie kieszeni, co jest rozsądnym wyjściem - tak na moje oko teraz spokojnie mieszczą się między szelkami a pasem biodrowym, w Sullivanie były nieco za wysoko.
Zmienił się krój kołnierza i wprowadzono zupełnie nowy system rolowania kaptura (ten w Sullivanie był prosty i wygodny, ale za pięknie nie wyglądał).
Krój ogólny kurtki bez zmian.l
Gdybym miał podobne informacje, do tych, które podajesz dużo łatwiej byłoby mi podjąć decyzję. Ale tych informacji w necie jest jak na lekarstwo, a przebrnięcie przez gąszcz OT graniczy z cudem - na NGT znalazłem może 3-4 tematy tyczące Berghausa, w tym jeden który mnie interesował. Gdyby nie ty i kilka osób z tego forum, widziałbym ciemność i po prostu poszedł do sklepu i kupił cokolwiek, co by mi wpadło w oko, jeśli byłoby za słuszną ceną - słuszną wg mnie, bo skąd miałbym wiedzieć, czym się różni 2L od 3L czy Paclite czy XCR...
Tak czy siak, dla tych, którzy się mimo wszystko jeszcze nie wkurzyli na moje niezdecydowanie, duże piwo
Pozdrawiam wszystkich
P.S. Tomtom - pomyśl, co było jak kupowałem aparat - też się nie znam, a opcji tam o wieleeeeee więcej